Azotara Pančevo glavni ulaz
Ekonomija

PANČEVO: Azotarci između dve državne ringle

Pančevo, Ned, 08/07/2018 - 15:00
Vladimir Đoković


Ministarstvo privrede predložilo je da se Azotara uvede u stečaj zbog “prezaduženosti”. Uporedo država kao vlasnik Azotare pokrenula je postupak za utvrđivanje viška zaposlenih u “subjektu privatizacije” HIP Azotari.

Zaključak Vlade Srbije o socijalnom programu u Azotari od 28. juna potpisao je generalni sekretar Novak Nedić. Azotarcima su ponuđene standardne tri verzije obračuna otpremnina – pa kome je kako najpovoljnije. Po godini staža 200 evra, ili po trećina zarade zaposlenog za godinu staža ili 6 prosečnih plata u Srbiji. Prva i druga opcija ograničene su maksimalnim zbirnim iznosom pa otpremnina ne može preći 8.000 evra.

Istovremeno i istim dokumentom Vlada Srbije dala je saglasnost da Azotara isplati dodatni iznos za svakog zaposlenog. Ali ta, fabrička stimulacija, ne može biti veća od polovine iznosa za koji se zaposleni opredelio. Dakle maksimalna otpremnina u Azotari može iznositi 12.000 evra.

Zaposleni u Azotari tako su se našli u neizvesnosti, praktično između dve ringle. Jedna je stečaj, koji pokreće vlasnik – država i o čemu se Privredni sud izjašnjava u roku od 30 dana. I iskazivanja (prijavljivanja za socijalni program – pisanja za odlazak s posla) što je startovalo odmah.
MarketingNajnovije vesti