Petrohemija protest u petak Foto: privatna arhiva
Ekonomija

PANČEVO: Četvrti dan protesta Petrohemičara - šta sindikati traže i zašto je ugrožena bezbednost

Izvor: 
013info Sre, 07/10/2020 - 16:11Tri sindikata i zaposleni u HIP Petrohemiji održali su danas, po četvrti put, protest ispred Upravne zgrade te državne kompanije. Oni protestuju zbog odbijanja rukovodstva kompanije kao i republičkih vlasti da posle 11 godina povećaju plate u Petrohemiji. Jedan od zahteva je i da bude razrešen generalni direktor Velimir Unković. Kako nezvanično saznajemo do se sindikatima, iako su pisma o protestima poslata na relevantne adrese, među kojima su predsednik Srbije i premijerka, kao i nadležna ministarstva niko nije obratio. 
 
Kako su u dopisima naveli da su zbog niskih plata radnici nezadovoljni i preopterećeni i da to može ugroziti bezbednost pitali smo sindikalne lidere: Kako zarade utiču na bezbednost?
 
"S obzirom na činjenicu da zarade nisu povećane 11 godina, kao i da nema razumevanja na zahtev za skromno povećanje, zaposleni napuštaju Petrohemiju. Dok istovremeno zbog malih plata niko ne želi da se zaposli u Petrohemiji.  Efekat  svega navedenog je da su preostali  zaposleni preopterećeni prekovremenim radom i povećanjem obima posla", odgovoreno je iz tri sindikata.
 
Interesovalo nas je i gde sindikati vide osnov za traženo povećanje plata. 
 
"Osnov vidimo u ispunjenju poslovnih planova koje su usvojili Izvršni Odbor i Nadzorni Odbor HIP Petrohemije. Kompanija sve svoje obaveze izvršava redovno i ne dobija nikakve subvencije", odogovorili su oni. 
 
Na naše interesovanje da i Petrohemija može da opstane bez povećanja plata, sindikati su odgovorili kratko i jasno:
 
"Ne može da opstane  zbog gore navedenih razloga"
 
Kako su obrazložili, već i sada bi Petrohemija verovatno stala zbog odliva zaposlenih da nema okolnosti kao što su Korona kriza, zatvoreno tržište rada i starosna struktura. Već nekoliko godina na zahteve za povećanjem plata odgovarano je socijalnom pomoć koja je isplaćivana Petrohemičarima. Sindikata sada nisu prihvatili 20.000 dinara po zaposlenom što je ponudila
Radna grupa Vlade Srbije zadužena za hemijski kompleks. Pitali smo zašto su odbili pomoć?
 
Zaposleni su se jasno izjasnili da ne žele socijalnu pomoć već adekvatnu zaradu kroz uvećanje vrednosti boda", kratko su odgovorili sindikati. .
 
Jedan od sindikalnih zahteva na protestu je i smena sadašnjeg generalnog direktora Velimira Unkovića koji se drugog dana protesta obreo medju radnicima. Interesovalo nas gde sindikati vide njegovu odgovornost. 
 
"Nije sproveo plan poslovanja  u delu povećanja zarade. niti pristupio aneksiranju  kolektivnog ugovora u tom pracu iako je to mogao još od januara 2020. godine", odgovorili su sindikati i naveli da je to nepoštovanje Kolektivnog ugovora od strane direktora Unkovića.
 
Unković bi trebalo da snosi odgovornost za izbegavanje socijalnog dijaloga, netačno informisanje predstavnika zaposlenih o razgovorima na Radnoj grupi, kao i za urušavanje sistematizacije, smatraju sindikati Petrohemije. 
 
Protest Petrohemičara zajednički vode Samostalni sindikata, Sindikat inženjera i tehničara koji je deo UGS Nezavisnost i Sindikat Pravda. 
 MarketingNajnovije vesti