Ekonomija

PANČEVO: Grad, sindikati i poslodavci potpisali sporazum o Socijalno-ekonomskom savetu

Pančevo, Uto, 20/08/2019 - 12:34
Vladimir Đoković

Gradsko veće grada Pančeva, koje zastupa Saša Pavlov, Unija poslodavaca grada Pančeva, koju zastupa Filip Perić, predsednik i predstavnici reprezentativnih sindikata, koje zastupaju Milanko Bodiroga, predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Pančeva i opština i Violeta Gojković članica GO Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“,  potpisali su  16. avgusta 2019. godine  Sporazum o osnivanju, delovanju i načinu rada Socijalno-ekonomskog saveta grada Pančeva.

Savet se osniva i deluje radi ostvarivanja osnovnog cilja uspostavljanja i ostvarivanja demokratskog tripartitnog socijalnog dijaloga o bitnim socijalnim i ekonomskim pitanjima od zajedničkog interesa za učesnike u zaključivanju ovog sporazuma.

Posebno Sporazum uređuje razmenu mišljenja i informacija i zauzimanje zajedničkih stavova o pitanjima iz nadležnosti organa lokalne samouprave koja utiču na položaj zaposlenih, poslodavaca i građana,  razvoj i unapređivanje kolektivnog pregovaranja na nivou grada,  pomoć u uspostavljanju i razvoju bipartitnog socijalnog dijaloga između poslodavaca i sindikata, odnosno zaposlenih, kao i  praćenje stanja, razmatranje pitanja i zauzimanje zajedničkih stavova u vezi sa politikom zapošljavanja, zaštitom radne i životne sredine, kao i zdravstvene i socijalne zaštite i sigurnosti, odnosno  praćenje, ocenjivanje i davanje mišljenja o uticaju promena cena i visina zarada na položaj zaposlenih i poslodavaca.

Takođe se definiše edukacija socijalnih partnera za vođenje demokratskog socijalnog dijaloga,  preventivno delovanje na rešavanju svih bitnih pitanja između poslodavaca i zaposlenih iz oblasti rada mirnim putem, rešavanje eventualnih spornih pitanja između socijalnih partnera, učesnika ovog sporazuma, mirnim putem, kao i  međusobno informisanje socijalnih partnera o aktuelnim pitanjima rada, i  informisanje javnodsti o radu Saveta.

Gradski Socijalno-ekonomski savet imaće ima 12  članova koje imenuju potpisnici i to po 4 predstavnika Gradskog veća grada Pančeva, poslodavaca i sindikata.
MarketingNajnovije vesti