Specijalna Luka Pančevo printscreen
Ekonomija

PANČEVO: Infrastruktura “Specijalne luke” postaje državna imovina

Izvor: 
Tanjug Sre, 05/06/2019 - 06:51


Direktor Republičke Direkcije za imovinu Jovan Vorkapić potpisaće danas Ugovor o prenosu prava javne svojine na nepokretnostima sa direktorom "Specijalne luke'' d.o.o. Pančevo, Miljanom Đurovićem.

Nakon što je usvojena izmena Uredbe o utvrđivanju lučkog područja luke u Pančevu, Vlada Srbije je odlučila da se u javnu svojinu Republike prenese lučka infrastruktura Specijalne luke, u vrednosti od 2,5 milijardi dinara, navodi se u saopštenju Republičke direkcije za imovinu.

Lučko područje u Pančevu trenutno je najveće lučko područje u Srbiji i prostire se na 128 hektara a

"Specijalna luka'' d.o.o. je poslednja luka u vlasništvu Republike Srbije i biće četvrti operater koji će dobiti licencu za obavljanje lučke delatnosti u Pančevu, navodi ova televizija.

“Specijalna luka” nastala je od luke HIP Azotare i železničkog čvora koji je bio vlasništvo te državne fabrike koja je od 2018. godine u stečaju. Luka je na Dunavu a u vlasništvu je JP “Srbijagas” kojij je do Specijalne luke stigao naplaćujući dug za isporučeni prirodni gas HIP Azotari.

Predviđanja su da će se u Specijalnoj luci pretovarati blizu pola miliona tona tereta godišnje a u narednom periodu očekuju se značajna ulaganja u održavanje infrastrukture i optimizaciju delatnosti, navodi se u saopštenju republičke Direkcije za imovinu koje prenosi RTV Pančevo..

U lučkom području Pančeva rade još pristanište NIS Rafinerije nafte, Luka Dunav Pančevo i pristanište Graneksporta.
MarketingNajnovije vesti