Luka Dunav Foto: 013info
Ekonomija

PANČEVO: Luka Dunav uspostavila intermodalni terminal

Izvor: 
Tanjug Pon, 18/05/2020 - 16:33

Preduzeće "Luka Dunav" formiralo je terminal za višenamenski transport (vodni, železnički, drumski).

Tako će na istoj lokaciji kontejneri sa robom moći da se prebacuju na jednom mestu, ali na sva tri načina prevoza, železnicom, brodovima i kamionima.

Terminal u Luci, na kome se razvija kontejnerski transport, ima 10.000 kvadratnih metara prostora, a nedavno su kontejneri putovanje dalje nastavili kamionima, rekla je za Tanjug komercijalna direktorka Luke Sanja Ðurišić.

Uspostavljeni intermodalni terminal u Luci Dunav trebalo bi da poveže tri vida transporta i da omogući usluge pretovara, pražnjenja i punjenja kontejnera, kao i drugih logističkih usluga koje pruža ova luka.

"Naša dugogodišnja želja je da vratimo kontejnere na vodu, a vodeni transport se i u vreme korona krize pokazao kao pouzdan vid transporta. Mislimo da je ovo pravo vreme da realizujemo svoje potencijale i da velike svetske kompanije u poslu transporta robe kontejnerima prepoznaju Luku Dunav kao pouzdani logistički centar - hab", rekla je Ðurišićeva.

Dodaje da posle pokretanja ovog dela posla već postoje upiti više kompanija za ovu vrstu transporta.

Želja Luke Dunav je da prvi pravi tromodalni terminal nastavi da razvija i u njega investira.

Na lokaciji Luke Dunav u Pančevu je i javno carinsko skladište, zatvoreni skladišni prostor, više špedicija i agenata, kao i carinska ispostava.

Železnički transportni čvor u Pančevu je jedan od najznačajnijih u Srbiji po transportu robe.

Luka je u dunavskom koridoru, petnaestak kilometara od Beograda i na međunarodnom putu za Rumuniju.
MarketingNajnovije vesti