• PANČEVO: Ministarstvo poništilo rešenje Pokrajinskog sekretarijata o nepristupanju izradi procene uticaja na životnu sredinu za Promistov projekat u staroj Staklari

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministarstvo za zaštitu životne sredine je 6. maja donelo rešenje kojim se poništava rešenje Pokrajinskog serkerarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine po kojem za Promistov projekat Rekonstrukcija i promena namene objekta 01 u skladište gotovog proizvoda mineralnog đubriva na lokaciji Prvomajska broj 10 u Pančevu nije potrebna procena uticaja na životnu sredinu.

    Naime, na ovakvo rešenje Pokrajinskog sekretarijata su žalbe uloćili Sekretarijat za životnu sredinu Gradske uprave Pančeve, te tri udruženja građana: Institut „Kareja“, „Pančevo nije rupa“ i „Zeleni most“ i tri grupe građana – svi iz Pančeva.

    U rešenju ministarstva koje je potpisala ministarka Irena Vujović, kaže se da nakon razmatranja osporenog rešenja i navoda žalbi utvrđeno da je činjenično stanje pogrešno i nepotpuno utvrđeno što su razlozi za poništenje rešenja.

    Ministarstvo između ostalog navodi da su tačni navodi žalbe da uz zahtev nisu priloženi uslovi Zavoda za zaštitu prirode Srbije, da zahtev ne sadrži opis mogućih značajnih štetnih uticaja projekta na životnu sredinu u slučaju vanrednih događaja nego samo u redovnim uslovima, da u rešenju nije navedeno na osnovu kojih podataka je utvrđeno da je u pitanju seveso postrojenje nižeg reda, da se u zahtevu navodi samo da nema mogućnosti kumuliranja sa efektima drugih susednih projekata u krugu postojećeg kompleksa Staklare,  dok se efekti projekata iz neposredne blizine kompleksa (na primer objekti Južne industrijske zone) u zahtevu ne tretiraju.

    U međuvremenu je Promist kupio Azotaru, a kako nam je rekao komercijalni direktor Promista Danilo Tomašević, oni su od projekta izgradnje seveso postrojenja u staroj Staklari odustali, te da će do jeseni sve biti prebačeno u Azotaru. Stara Staklara će biti iskorišćena za drugu namenu.

     

     

     

    Ministarstvo za zaštitu životne sredine je 6. maja donelo rešenje kojim se poništava rešenje Pokrajinskog serkerarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine po kojem za Promistov projekat Rekonstrukcija i promena namene objekta 01 u skladište gotovog proizvoda mineralnog đubriva na lokaciji Prvomajska broj 10 u Pančevu nije potrebna procena uticaja na životnu sredinu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija