Petrohemija, upravna zgrada
Ekonomija

PANČEVO: Petrohemičari 20. marta pred republičkim faktorima imaju šansu da obrazlože zahteve

Pančevo, Pon, 18/03/2019 - 09:14
Vladimir Đoković


Budućnost HIP Petrohemija i predstojeći proces privatizacije najavljena su tema sastanka Radne grupe za rešavanje statusa preduzeća hemijskog kompleksa Ministarstva privrede koji će biti održan 20. marta u 14 sati. Na sastanak su pored rukovodstva Petrohemije pozvani i predstavnici radne grupe koju su formirali radnici Etilena koji su pokrenuli peticiju za veće plate i predstavnici tri reprezentativna sindikata koji su takvu inicijatiu podržali.

Ova republička radna grupa već više godina daje saglasnost na ključne poslovne poteze u državnoj Petrohemiji i bez njih do sada su nisu bile moguće bilo kakve dodatne isplate zaposlenima. U njoj sede predstavnici više ministarstava kao i Ivica Kojić iz kabineta predsednika države Aleksandra Vučića.

Sastanak će biti prilika da Petrohemičari i njihovi sindikati kažu svoje mišljenje o predloženoj temi, ali i da obrazlože svoju inicijativu za povećanje plata koju je potpisalo hiljadu radnika. Zaposleni u Petrohemiji se već nekoliko nedelja organizuju oko zahteva da im se plate vrate na nivo od pre 10 godina kada su im umanjene za 50 odsto.

U međuvremenu generalni direktor Petrohemije Velimir Unković 11. marta doneo je Odluku o terminu remonta i izmenjenom režimu rada tokom remonta. Deo zaposlenih određeno je ovim dokumentom radiće od ponedeljka do petka od 6 do 18 sati. Prema ovoj odluci plansko zaustavljanje Petrohemije u Pančevu je od 8. marta do 1. aprila, dok je planirani početak proizvodnje u fabrici Etilen najavljen za 25. april.
MarketingNajnovije vesti