Petrohemija protest u petak Foto: privatna arhiva
Ekonomija

PANČEVO: Petrohemičari održali prvi protest zbog plata - sledeći u ponedeljak

Izvor: 
013info Pet, 02/10/2020 - 15:33Petrohemičari su danas održali protest koji su organizovala tri reprezentativna sindikata. Protest iza koga stoje Samostalni sindikat, Sindikat Pravda i Sindikat inženjera i tehničara UGS Nezavisnost okupio je u širem prostoru ispred glavne kapije i upravne zgrade kompanije, kao i na parkingu više od stotinak radnika. 
 
Prema rečima organizatora sigurno bi bilo i više Petrohemičara da zbog pandemijskih mera skupovi na javnom mestu nisu ograničeni na 30 ljudi. 
 
Skup je počeo ćutanjem koje je trajalo desetak minuta, jer smatraju sindikalci u Petrohemiji su odavno sve priče ispričane i sve je jasno. 
 
Zatim su se obratili Novica Kocić, Branko Rašeta i Milan Šušnjar - kao predstavnici sva tri reprezentativna sindikata. 
 
Do protesta dolazi pošto Vlada Srbije nije našla prostor da poveća zarade u državnoj Petrohemiji, niti da donese odluku o dodatnom zapošljavanju radnika. 
 
Sindikat su tražili povećanje plata, koje izostaje već godinama, a Radna grupa Vlade im je ponudila solidarnu pomoć od 20.000 dinara što su oni odbili. 
 
Zbog hroničnog nedostatka komunikacije, petrohemičari predvođeni sindikatima, traže i razrešenje sadašnjeg generalnog direktora Velimira Unkovića. 
 
Oni napominju da je u godišnjem planu rada Petrohemije za 2020. godinu predviđeno povećanje plata od 8 posto, što se nije dogodilo. 
 
Sindikati u najavi protesta su napomenuli da zbog loših plata radnici napuštaju Petrohemiju što dovodi u pitanje bezbednost fabrike i grada. 
 
Sindikati su pre nekoliko dana prihvatili ponudu Radne grupe da se za stalno zaposli 30 radnika kako bi se kadrovski ojačala i podmladila Petrohemija. 
 
Novi protest Petrohemičari su najavili za ponedeljak, najverovatnije od 13.30 sati. 
 MarketingNajnovije vesti