Ekonomija

PANČEVO: Sindikat tvrdi da Utva avioni ostaju bez radnika i perspektive

Pančevo, Ned, 11/11/2018 - 07:19
Vladimir Đoković

Letošnji potez rukovodstva “Utva – avioindustrije” da otpusti 14 zaposlenih a među njima i predsednika i zamenika predsednika sindikata završen je sudskom odlukom. Za sada je kroz 3 presude poništen otkaz za 10 radnika. Među kojima je dugogodišnji šef sidnikata Slobodan Kostić.

- Direktor je shvatio grešku zbog nasilničkog iskazivanja tehnološkog viška. Posle toga je otišlo još 6-7 radnika iz proizvodnje i sada je već ugrožen rad fabrike. Jer na tridesetak mašina radi 13-14 radnika. I od toga je 4-5 u pregovorima sa drugim firmama za posao. Radnici koji su dobili presude razmišljaju da se ne vrate na posao u Utvu jer ne vide perspektivu a pogotovo posle nalaza inspekcije rada iz koga se vidi da se ništa nije promenilo, ocenio je Slobodan Kostić, predsednik Samostalnog sindikata Utva avio-inustrije inače jedan od radnika koji su sudskom odlukom vraćeni na posao.

Kada govori o nalazu inspekcije rada Kostić se u stvari poziva na infomaciju da su inspektori rada iz Šapca po sindikalnoj prijavi izvršili nadzor i utvrdili niz nepravilnosti u građevinskim poslovima u “Utva avioindustriji”. Tada je utvrđeno da radnici izvode radove na popravci krova “kalionice”. Inspektori su tada utvrdili da nije doneta dopuna Akta o proceni rizika za te poslove, kao i da se radovi odvijaju bez određenog lica za bezbednost i zdravlje na radu. Nadalje poslodavac nije obezbednio htz sredstva za ove radnike, niti utvrdio njihovu zdravstvenu sposobnost za rad na visini. Poslodavcu Utvi je zamereno što ti radnici nisu osposobljeni za tu vrstu posla. Na osnovu utvrđenih nedostataka inspekcija rada zabranila je dalji rad na popravci krova.
MarketingNajnovije vesti