Azotara Pančevo glavni ulaz
Ekonomija

PANČEVO: U ponedeljak sud raspravlja o uvođenju stečaja u Azotaru

Pančevo, Sub, 08/09/2018 - 11:22
Vladimir Đoković


 

Sudska rasprava o inicijativi Ministarstva privrede da se HIP Azotara uvede u stečaj biće održana 10. septembra. Privredni sud u Pančevu praktično će po prvi put posle gotovo dva meseca od inicijative o mogućem stečaju u Azotari raspravljati.

U međuvremenu svi zaposleni početkom avgusta uz otpremnine napustili su Azotaru raskidajući radni odnos. Poslednjih mesec dana u Azotari se ipak radi. Deo bivših radnika angažovan je preko “Specijalne luke” (nekadašnje azotarine luke a sada samostalnog privrednog subjekta u vlasništvu državnog “Srbijagasa”) a dnevnice su i do 3.000 dinara. Kako je objasnio Miljan Đurović, koji je odgovorno lice u Azotari, radnici su angažovani kako bi se očuvala vrednost Azotare a o trošku “Srbijagasa”. Ova državna gasna kompanija većinski je vlasnik i Azotare, ali i njen najveći poverilac na osnovu duga za gas.

Uvođenje stečaja u Azotari deo je dogovora Vlade Srbije sa MMF u aranžmanu “Čuvarkuća”. Ministarstvo privrede navelo je da je razlog “prezaduženost”. Istovremeno Azotara je i u postupku realizacije, od strane privrednog suda verifikovanog,  unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR). Privredni sud u Pančevu zadužen je i za kontrolu sprovođenja UPPR-a u čijoj prvoj fazi je “Srbijagas” postao vlasnik azotarine luke (sa željezničkim čvorom) na ime duga za gas.
MarketingNajnovije vesti