Ekonomija

PANČEVO: ZF-u plac vredan 70 miliona za očekivanih 162 miliona dinara koji će doći u gradsku kasu i 460 radnih mesta

Pančevo, Sub, 16/03/2019 - 11:58
Vladimir Đoković


Grad Pančevo je na javni uvid preko interneta ali i u kancelariji 301 stavio nacrt elaborata o opravdanosti otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom bez naknade društvu ZF Serbia doo čije je sedište u Pančevu. Uvid u dokument koji obrazlaže zašto je korisno ZF-u pokloniti 9,2 hektara gradskog placa u Severnoj zone traje do 25. marta a moguće je i podnošenje primedbi.

 

Velika nemačka kompanija ZF Fridrikshafen AG, preko svoje firme u Srbiji od 2018. gradi fabriku Pančevu a otvaranje te faze 1 za koju je već poklonjeno 10,8 hektara očekuje se ove godine. U međuvremenu ZF zatražio je od Pančeva besplatno novih 9,2 hektara za drugu fazu investicije vrednu 60 miliona evra.

ZF je najavio da bi izgradnju druge faze u kojoj će biti proširenje proizvodnog pogona i uspostaljanje Tehničko (razvojno istraživačkog) centra ubrzano počeo a i u tu proizvodi motore na elektro pogon i komponente za e-mobiliti.

Gradskih 9,2 hektara ZF treba da bi podigao dodatnih 29,5 hiljada m2 proizvodnog radnog prostora a u  perspektivi i  5.000 m2 razvojnog centra – što je najavljeno kao investicija od 60 miliona evra do 2022. godine, a da bi tu posao dobilo ukupno 460 radnika. I to 280 direktno zaposlenih plus 180 indirektno zaposlenih.

Traženi plac Poreska uprava je bez izlaska na teren procenila na ukupno 70,7 miliona dinara što je 768 dinara po kvadratnom metru, a od ZF će se zatražiti bankarska garancija na taj iznos koja će važiti 8 godina.

Poklanjanje još jednog gradskog placa ZF-u u elaborate je opravdano planom naplate poreza na imovinu i poreza na dohodak građana koji su gradski prihodi. Tako je navedeno da će u narednih 5 godina ova dva poreza doneti prema previđenoj izgradnji i zapošljavanju radnika – ukupno 162,2 miliona dinara.

U graskom elaboratu među druge povoljne okolnosti u korist ovog poklona navodi se i da će ZF pokrenuti saradnju sa Mašinskom i Elektrotehničkom školom u Pančevu. A dodaje i da se “sa privatizacijom HIP Petrohemije očekuje dodatno povećanje broja nezaposlenih u postupku svojinske transformacije koja predstoji”.

Ukupno u prvoj i drugoj fazi, dakle do 2022. godine kompleks ZF u Severnoj zoni trebalo bi da zaposli 1.000 radnika.

Prošle godine u Pančevu je zatvorena HIP Azotara u kojoj je bilo angažovano oko hiljadu radnika, a HIP Petrohemija na lokaciji Pančevo ima više od hiljadu radnika.

 

 
MarketingNajnovije vesti