Pčelaar Foto: pxhere
Ekonomija

Pčelar iz Vladimirovca onima koji razmišljaju da postanu pčelari savetuje da u ovaj posao uđu bez straha

Izvor: 
Agroklub Pon, 27/06/2022 - 19:34Pčelarstvom se sve češće bave mladi ljudi, videvši u tome dobru perspektivu. Jedan od njih je Adrijan Jerina iz Vladimirovca kod Alibunara. Pre nekoliko godina kupio je dva roja, a sada ima 40. Želeo je da ima med za svoje potrebe, pa s obzirom da živi u selu, odlučio je da mu pčelarstvo bude hobi. Nakon završenog fakulteta nije imao posla, pa je lagano krenuo u svet pčelarstva kao i njegovi drugovi koji su takođe nabavili po par košnica.
 
- Nabavio sam stručnu literaturu, skupljao informacije sa interneta, učio od iskusnijih pčelara. Početak je težak u finansijskom smislu, jer pčelar mora imati određenu opremu koja mora biti kvalitetna, a kao takva ona i košta - kaže sagovornik Agrokluba i napominje da ne mora da seli košnice s obzirom da u okruženju ima bagrema, a glavna je suncokretova paša koja dugo traje.
 
Nema čist bagremov med, nego mešani (bagrem, repica, livadski, lipa) i zato što je na vetrovitom području, vetar brzo osuši cvet. Beograd mu je glavno tržište. Koristi podsticaje po košnici, kao i subvencije za kupovinu opreme, pa je nabavio vrcaljku.
 
- Podsticaji države su odlična stvar, vetar u leđa za nas početnike, a i za SPOS imam samo reči hvale. Čim proširim pečlinjak, učlaniću se - kaže ovaj mladi pčelar i napominje da zajedno sa svojim drugovima razmišlja o osnivanju udruženja na lokalu, da zajedno konkurišu za podsticajna sredstva, kao i da organizuju predvanja i edukacije.
 
Potreban mu je kontejner, ali on je, kao i sva druga oprema trenutno skup. Onima koji razmišljaju da postanu pčelari savetuje da u ovaj posao uđu bez straha, da se sve brzo uči i da pčelarstvo nosi sa sobom privilegiju života u prirodi.
 
 
 
 MarketingNajnovije vesti