Petrohemija Pančevo Foto: Petrohemija
Ekonomija

Petrohemija nepotrebna i preskupa investicija za Moskvu

Izvor: 
Danas Sub, 11/07/2020 - 15:07

Beograd uporno pokušava da umilostivi Moskvu kako bi NIS, u vlasništvu Gasproma, kupio to postrojenje u Pančevu ali Rusi ne vide bilo kakav ekonomski interes u toj investiciji – kaže za Danas izvor blizak Vladi Srbije koji je želeo da ostane anoniman.

Sagovornik Danaas ističe da Vlada nema rešenja, odnosno da kupca nema na vidiku a MMF ne odustaje od svoje projekcije da država treba da izađe iz vlasništva u Petrohemiji.

– U konkretnom slučaju Beograd se uzda u Rusiju međutim s obzirom da Moskva nema bilo kakvu ekonomsku potrebu da pazari Petrohemiju eventualna akvizicija bi predstavljala plod političkog dila između dve zemlje – kaže sagovornik Danasa.

Međutim, kako Danas saznaje Moskva nema bilo kakve aspiracije prema Petrohemiji i na tu temu ni ne razmišlja. Shodno tome, malo je verovatno da bi Naftna industrija Srbije mogla da postane kupac pančevačke fabrike.

Još u vreme pregovora o kupovini Naftne industrije Srbije Gasprom njeft je jasno stavio do znanja da ga to postrojenje ne interesuje i do danas nije promenjen stav po tom pitanju, kaže za Danas dobro obavešten izvor u energetskom sektoru.

Naš sagovornik ističe da je Gasprom njeft kao vlasnik NIS-a zainteresovan za opstanak i dobro poslovanje Petrohemije jer ta kompanija kupuje primarni benzin koji proizvodi Rafinerija nafte u Pančevu i da kao manjinski akcionar NIS daje maksimalan doprinos kako bi Petrohemija beležila pozitivne poslovne rezultate.

 
MarketingNajnovije vesti