Petrohemija Foto: Petrohemija
Ekonomija

Pokrenuta proizvodnja u „HIP-Petrohemiji”- fabrika PEVG radi povećanim kapacitetom

Izvor: 
013info Pet, 29/05/2020 - 11:45

Nakon uspešnog pokretanja proizvodnje u fabrici Etilen, u polietilenskim fabrikama PEVG i PENG, u utorak i sredu, 26. i 27. maja, počela je proizvodnja robe namenjene prodaji na inostranom i domaćem tržištu. Sve petrohemijske fabrike rade stabilno, prema operativnom planu proizvodnje, a dobijeni proizvodi su ’’u specifikaciji’’. Start fabrika “HIP-Petrohemije” uspešno je završen uz poštovanje propisanih bezbednosnih mera i u skladu sa važećim procedurama kompanije i standardima kvaliteta zaštite radne i životne sredine, navodi se u saopštenju ove kompanije.

„Proizvodnja u “HIP-Petrohemiji” uspešno je pokrenuta posle tronedeljnog zastoja koji je iskorišćen za proveru funkcionalnosti i tehnološko čišćenje procesne opreme u fabrikama. Sprovedene aktivnosti omogućile su nastavak bezbednog i efikasnog rada postrojenja u kontinuitetu na visokim kapacitetima u narednom periodu. U HIP-Petrohemiji je neposredno pre zastoja završena realizacija jednog od kapitalnih projekata. U Fabrici polietilena visoke gustine (PEVG) puštena je u rad nova linija sekcije dorade, koja će obezbediti godišnje povećanje kapaciteta fabrike od 25 hiljada tona granulata plastike (poletilena visoke gustine). Ovo je najveća pojedinačna investicija u HIP-Petrohemiji čija vrednost iznosi 8,5 miliona evra. Procenjeni ekonomski efekat na poslovni rezultat (EBITDA) zajedno sa novom linijom za pakovanje koja treba da isprati veći kapacitet fabrike iznosiće oko 5 miliona evra godišnje“ - izjavio je Miša Bulajić, izvršni direktor Funkcije proizvodnje i tehničke podrške. 

Investicija u fabrici PEVG završena je u uslovima vanrednih okolnosti usled koronavirusa, u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i povećanim merama zaštite u kompaniji, za šta su najviše zaslužni svi zaposleni angažovani na ovom projektu, dodaje se u saopštenju.
MarketingNajnovije vesti