Ugovor Foto: Pixabay/Unsplash
Poslodavci i sindikati

Razgovori o minimalnoj zaradi sledeće nedelje

Pančevo, Čet, 28/07/2016 - 15:57
Mirjana MarićSavez samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost i Unija poslodavaca Srbije saopštili su u četvrtak, 28. jula, da će pregovori oko visine minimalne zarade, koja bi po zakonu trebalo da bude doneta do 15. septembra, početi iduće nedelje.
 
Sindikati, kako se navodi, očekuju da će UPS podržati stav sindikata da se, pri utvrđivanju visine minimalne cene rada po radnom času za 2017. godinu, ispoštuju odredbe Zakona o radu, odnosno propisani parametri za utvrđivanje visine minimalne cene rada po času.
 
U zajedničkom saopštenju posle sastanaka navodi se da je broj zaključenih posebih kolektivnih ugovora u prethodnih godinu i po dana u realnom sektoru veoma zabrinjavajući, jer je za razliku od velikog broja zaključenih posebnih kolektivnih ugovora u javnom sektoru, iz oblasti realnog sektora zaključen samo jedan, i to za delatnost putne privrede.
 
Na sastanku je zaključeno da je neophodno da se usaglase preostali kolektivni ugovori između Unije poslodavaca i granskih sindikata u realnom sektoru i potpišu u što kraćem roku.
 
Od Ministarstva za rad se zahteva da se već potpisani kolektivni ugovori objave u Službenom glasniku, kako bi i zvanično bili važeći.
 
Dogovoreno je da naredni sastanak bude održan početkom septembra, na koji bi bili pozvani i ministri za rad, privredu i finansije.
 
Izvor: BetaMarketingNajnovije vesti