printscreen
Azotara ima novu firmu, startuje postrojenja i čeka na privatizaciju

SINDIKATI AZOTARE: Prebacivanje celog Azotarinog održavanja u novu firmu nije dobra ideja

Pančevo, Čet, 27/04/2017 - 10:12
Vladimir Đoković


Polovinom aprila HIP Azotara formirala je svoje preduzeće HIP Održavanje. Na čelu nove firme je Slobodan Tomović, član Nadzornog odbora Azotare.

Aleksandra Božića, predsednika sindikata smenskih i proizvodnih radnika i Gradišu Živanovića predsednika samostalnog sindikata pitali smo, imaju li stav i šta bi nova firma mogla značiti za zaposlene u Azotari.

- Zvaničnih sastanaka na temu HIP Održavanja nismo imali. Naš sindikat konsultovao je pravnike i ima spreman materijal za razgovor sa generalnim direktorom i poslovodstvom. Tvrdimo da kompletno održavanje izneti iz Azotara u drugu firmu nije dobro. Ni za ljude koji sada rade u održavanju Azotara ni za zaposlene koji bi ostali u Azotari. – kaže Aleksandar Božić.

Od oko 900 zaposlenih u HIP Azotari u službi Održavanja trenutno radi njih oko 185. Azotarino održavanje ima deo za elektro servis i snabdevanje, mašinski servis i službu instrumentacije.

- Mislim da je mogla da se izvrši reforma održavanja u okviru HIP Azotare, a bez formiranja nove firme. To bi bilo bolje i efikasnije. Pre svega zbog specifičnosti posla. Jer su naši kadrovi u održavanju upoznati sa svim problemima održavanja u Azotari. Koji su specifični. Bili smo iznenađeni formiranjem nove firme. Radnici su zabrinuti. Ne znaju kako će to sve da funkcioniše. Još uvek je to firma samo sa direktorom. – kaže Gradiša Živanović.

Oba reprezentativna sindikata HIP Azotare praktično očekuju razgovore oko sudbine fabričkog održavanja odnosno zaposlenih u njoj.

- Ako neko mora da ode iz fabričkog održavanja ne moraju svi. Tražili smo razgovore sa poslovodstvom koji treba da budu transparentni, odnosno da na njima prisustvuju i predstavnici zaposlenih u održavanju. Poslodavac je prihvatio našu inicijativu i sastanka će biti. – kaže Božić.

- Pokušaćemo da razgovaramo sa generalnim direktorom da bi mu pre svega objasnili prednosti drugih vrsta organizacije a bez izvođenja zaposlenih iz održavanja u drugu firmu. Čekamo da se završi start fabrike. A u međuvremenu vode se razgovori o formiranju jednog tima koji će ići na razgovore sa generalnim direktorom I poslovodstvom. – potvrđuje Živanović.

Kako smo saznali u međuvremenu u Azotari je startovao pogon Amonijak 3 gde je dobijena proizvodnja, a i pogon Karbamid. Očekuje se da u potpunosti uskoro startuje i Azotna kiselina što bi kada se desi omogućilo da pogon KAN radi punim kapacitetom. Početak maja je i rok koji je država Srbija ostavila da potencijalni partneri za privatizaciju Azotare upute pismo o namerama.

- Neobično su se podudarili trenuci formiranja nove firme i poziva kojim država traži zainteresovane kupce. Ne znamo još uvek zašto se to tako dogodilo. Azotarci su već imali jedno loše iskustvo sa privatizacijom pa se nadamo da se to ovog puta neće ponoviti. – ocenio je Gradiša Živanović.

- Kao sindikat nadamo se da se neće ponoviti greška iz privatizacije Azotare 2007/8 godine. Da država zaista pronađe partnera za Azotaru koji ima blisku delatnost. Država želi da pomogne poljoprivredi Srbije, a da bi to uradila mora da povede računa kome prodaje jedinu pravu fabriku veštačkih đubriva u Srbiji – što je Azotara jeste. – zaključuje Aleksandar Božić. 
MarketingNajnovije vesti