skupstina
Ekonomija

Skupštini upućen predlog zakona o platama u javnom sektoru

Izvor: 
Beta Pet, 26/02/2016 - 11:16

Vlada Srbije usvojila je u četvrtak, 25. februara Predlog zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i uputila ga Skupštini Srbije na usvajanje po hitnom postupku, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. 

Zakon o platama, kako piše u predlogu, uvodi red u sistem plata zaposlenih u javnom sektoru, ispravlja statusne neujednačenosti i probleme koje su se dešavale u praksi. „Tim zakonom u prošlost će otići više od 20 zakona i podzakonskih akata, 10 osnovica i 900 koeficijenata kojima se odredjuju plate zaposlenih i funkcionera", piše u saopštenju.

Zakonom je predvidjeno da se obračunaju sve plate na osnovu istih elemenata, iste osnovice i jedinstvene matrice raspona koeficijenata.

„To će omogućiti poređenje poslova, čime se bližimo ostvarenju principa jednaka plata za jednak rad. Za sve će se utvrditi principi napredovanja, kao osnov za uvećanje plata, uvažavajući specifičnosti svakog podsistema opšte države. Vrednovaće se učinak i efikasnost obavljanja posla", istaklo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Najavljeno je i da će nakon transparentnosti i uporedivosti plata, biti doneti posebni zakoni kojima će se urediti radno-pravni status, plate i druga primanja u javnim službama, upravi, agencijama, drugim organima i organizacijama koje je osnovala Republika Srbija, Autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave, kao i funkcionerima.

Usvajanje zakona o platama je uslov Svetske banke za dodelu kredita Vladi Srbije od 75 miliona dolara za reformu javnog sektora.
MarketingNajnovije vesti