• Skupštini upućen predlog zakona o platama u javnom sektoru

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Vlada Srbije usvojila je u četvrtak, 25. februara Predlog zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i uputila ga Skupštini Srbije na usvajanje po hitnom postupku, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. 

    Zakon o platama, kako piše u predlogu, uvodi red u sistem plata zaposlenih u javnom sektoru, ispravlja statusne neujednačenosti i probleme koje su se dešavale u praksi. „Tim zakonom u prošlost će otići više od 20 zakona i podzakonskih akata, 10 osnovica i 900 koeficijenata kojima se odredjuju plate zaposlenih i funkcionera, piše u saopštenju.

    Zakonom je predvidjeno da se obračunaju sve plate na osnovu istih elemenata, iste osnovice i jedinstvene matrice raspona koeficijenata.

    „To će omogućiti poređenje poslova, čime se bližimo ostvarenju principa jednaka plata za jednak rad. Za sve će se utvrditi principi napredovanja, kao osnov za uvećanje plata, uvažavajući specifičnosti svakog podsistema opšte države. Vrednovaće se učinak i efikasnost obavljanja posla“, istaklo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

    Najavljeno je i da će nakon transparentnosti i uporedivosti plata, biti doneti posebni zakoni kojima će se urediti radno-pravni status, plate i druga primanja u javnim službama, upravi, agencijama, drugim organima i organizacijama koje je osnovala Republika Srbija, Autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave, kao i funkcionerima.

    Usvajanje zakona o platama je uslov Svetske banke za dodelu kredita Vladi Srbije od 75 miliona dolara za reformu javnog sektora.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone na Dunavcu

    Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije dodelilo je Opštini Kovin 10.000.000 dinara za realizaciju projekta „Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte“, a po Konkursu […]

    VRŠAC: Sajam zapošljavanja 17. aprila

    Filijala Vršac Nacionalne službe za zapošljavanje organizuje Sajam zapošljavanja 17. aprila, od 10 do 12 časova, u Kongresnoj sali Hotela „Srbija“, Svetosavki trg br. […]