Ekonomija

Srbijagas – vlasnik tri kompanije u Pančevu

Pančevo, Čet, 15/08/2019 - 00:11
Vladimir Đoković


Srbijagas, republičko javno preduzeće iz Novog Sada ima osam firmi u potpunom ili većinskom vlasništvu u Srbiji, a uskoro će postati i vlasnik “Bijeljina-gasa” u Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini.

Od toga nacionalna gasna kompanija ima tri firme u Pančevu: “Prirodni gas” doo, HIP Azotara doo i Specijalna luka doo. Azotara je od septembra prošle godine u stečaju a Srbijagas je vlasnik 85,06 udela u toj kompaniji.

Specijalna luka, nekadašnja Azotarina luka na azotarskom kanalu, u potpunom je vlasništvu Srbijagasa sa 100 udela, a puno vlasništvo Srbijagas ima i u firmi Prirodni gas iz Pančeva koja je svojevremeno pre više godina osnovana za gasifikaciju Pančeva.

Do vlasništva u Azotari i Specijalne luke – Srbijagas je došao posle desetak godina upravljana Azotarom koja se našla u problemima posle raskida privatizacije a država joj je Srbijagas dodelila kao svojvrsnog staraoca.  Azotara je sada u stečaju, a pored 85 odsto vlasništa Srbijagas je i najveći stečajni poverilac ove firme.

 

 

 

 
MarketingNajnovije vesti