Petrohemija Pančevo Foto: Petrohemija
Ekonomija

Šta će doneti partnerstvo NIS-a i Petrohemije?

Izvor: 
RTS/RTV Pet, 24/12/2021 - 18:34Ministarstvo privrede, NIS i Petrohemija potpisali su u petak, 24. decembra, ugovor o strateškom partnerstvu kojim će NIS postati vlasnik 90 odsto akcija Petrohemije, dovršiti dokapitalizaciju u visini od 150 miliona evra, kao i izgradnju za postrojenja za proizvodnju polipropilena.

Ugovor su, u Ministarstvu privrede, potpisali ministarka Anđelka Atanasković, generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev i generalni direktor Petrohemije Velimir Unković.

Ugovor predviđa da NIS svoj udeo u akcijama Petrohemije poveća sa sadašnjih 20,86 odsto na 90 odsto akcija, kao i da izgradnji polipropilen postrojenje od najmanje 140.000 tona godišnje u roku od šest godina.

Kako je saopšteno, strategija daljeg razvoja Petrohemije zasnivaće se na modernizaciji osnovnih proizvodnih kapaciteta i izgradnji novih postrojenja, a zatim na povećanju energetske efikasnosti i efikasnosti poslovanja, kao i na realizaciji projekta iz oblasti zaštite životne sredine.

Cilj strateškog partnerstva je obezbeđivanje dugoročno održivog poslovanja HIP Petrohemije i jačanje njene konkurentosti na tržištu.

NIS ovim poslovnim iskorakom nastavlja diverzifikaciju svog poslovanja i ulazi u petrohemijski biznis.

Šta donosi partnerstvo NIS-a i Petrohemije?

"Petrohemija" je i zvanično prešla u ruke Naftne industrije Srbije. NIS se jedini i javio na tender za dokapitalizaciju pačevačkog pertrohemijskog kopleksa od 150 miliona evra. I država i sindikati smatraju da je "NIS" najbolje rešenje za dalji razvoj Petrohemije uz preuzeta obavezna ulaganja.

NIS, je od 2009. u većinskom vlasništvu ruskog "Gasprom njefta" a u "Petrohemiji" već je imao gotovo 21 odsto akcija. Potpisivnjem Ugovora o strateškom partnerstvuudeo u vlasništvu povećao je na 90 posto.

Istovremeno obezbeđena je potpuna integracija "Petrohemije" sa pančevačkom "Rafinerijom nafte" bez čijeg primarnog benzina petrohmijski kompleks i ne može da radi pa su povezane cevima.

"Razvojem NIS-a i ulaganjima od preko tri milijarde evra pokazali smo da smo pouzdan partner Republici Srbije i modernizaciji domaćeg naftnog sektora. Sad započinjemo novu fazu u istoriji naše komapanije zajednički razvijati Petrohemiju", kaže Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

"Na taj način petrohenmijska prerada će dobiti na kokurentnosti i postati ekonomski održiva na vrlo zahtevnom evropskom tržištu. Samim tim na boljitku će biti svi, i dražava i NIS, a na kraju i Petrohemija", kaže Slobodan Unković, generalni direktor HIP "Petrohemija" Pančevo.

Parneri najavljuju efikasnije poslovanje naftno-hemijskog sektora i podizanje proizvodnje uz ulaganja i gradnju nove fabrike.

"Pronalaženjem strateškog partnera cilj je bio da se uloži 150 miliona evra u dokapuitalizaciju Petrohemije i da se izgradi novo postrojenje za proizvodnju polipropilena u količini od 140 hiljada tona godišnje. S tim što imamo najavu da će to biti i više", rekla je Anđelka Atanasković, ministarka privrede.

Sindikati patnerstvo Petrohemije sa NIS-om vide kao najbolje rešenje za 1.200 zaposlenih jer su Ugovorom precizirane obaveze novog vlasnika.

"Svako kašnjenje u izgradnji novog pogona bez objektivnih razloga koštaće kupca 10 miliona evra na godišnjem nivou, koji neće odlagati rok izvršenja, znači ne pomeramo rok izvršenja ako u jednoj od kalendarskih godina nije realizovan program investicija", kaže Ljubiša Nestorović, predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije.

Sa sadašnjom godišnjom proizvodnjom od 600.000 tona različitih hemijskih proizvoda Petrohemija je među najvećim izvoznicima u zemlji, a zauzima i značajano mesto u hemijskoj industriji u Jugoistočnoj Evropi.

 
MarketingNajnovije vesti