Foto: Pixabay.com
Ekonomija

Udar na budžet: Poskupelo gorivo i TNG

Izvor: 
Mondo Sub, 15/10/2016 - 18:10


Cene benzina i dizela, ali i auto-plina, krenule su i u Srbiji uzlaznom linijom. Dizel je skuplji za oko tri do četiri, a benzin za dva do tri dinara po litru.

Evrodizel se u četvrtak prodavao od 139,2 do 144,9 dinara po litru, benzin od 95 oktana od 135,21 do 139,7, a od 98 oktana od 140,2 do 146,9 dinara po litru. TNG se prodavao po ceni od 69,5 do 73,9 dinara po litru. Pri tome se cene razlikuju sve više i na pumpama iste kompanije. Najskuplje je, kao po pravilu na benzinskim stanicama duž autoputeva.

"Večernje novosti" pišu da su u četvrtak su "stigle" i nove cene u velikoprodaji, korigovane naviše. Dizel je u velikoprodaji skuplji za 4-6, a benzin za oko dva dinara. S obzirom na razliku od sedam dinara po kilogramu TNG u velikoprodaji, vozači koji koriste auto-plin u narednom periodu se baš i neće radovati. 

Iako se poskupljenje derivata u Srbiji "poklopilo" sa skokom cena sirove nafte na svetskom tržištu, ovo poskupljenje nije posledica trenutnih berzanskih kretanja.

Dizel je poskupeo, da tako kažem, sezonski", objašnjava Miroslav Velicki, predsednik Udruženja privatnih naftnih benzinskih stanica Srbije. "U toku su jesenji radovi u poljoprivredi, potražnja je povećana, a dizel se i više uvozi nego benzin, čiji je glavni snabdevač NIS. TNG je, međutim, tipično sezonski artikl. Cena zavisi od odnosa propana i butana u smeši. Zimi je skuplji, leti jeftiniji."

To ne znači da se skok cena sirove nafte na svetskim berzama neće odraziti i na naše tržište. Kada i koliko, zavisi od mnogo faktora.

"Naravno da će se poskupljenje sirove nafte preliti, da tako kažem, i na naše pumpe. Trenutno su svetske berze reagovale na političke odluke, izjave Putina i članica OPEK-a o smanjenju proizvodnje, što je neminovno poguralo cene naviše", kaže Velicki.

Prema njegovim rečima, još se ne zna da li će država od 1. januara podići, kao ranijih godina, akcize na pojedine vrste goriva:

"To je na nadležnim državnim organima. Ja samo još jednom apelujem da se još više pooštri borba protiv crnog tržišta, koje nam svima pravi neviđene probleme".

Izvor: Mondo
MarketingNajnovije vesti