Novac
Ekonomija

Usvojen rebalans budžeta Srbije: Prvi minimalci početkom maja, krediti za privrednike i novi vaučeri za letovanja

Izvor: 
021.rs Pet, 24/04/2020 - 17:56Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su na sednici Vlade Srbije usvojena tri dokumenta usmerena na smanjivanje negativnih posledica virusa korona na ekonomiju - rebalans budžeta za 2020. godinu, uredbu koja detaljnije uređuje isplatu 100 evra svim punoletnim građanima Srbije koji izraze želju da dobiju novac i uredbu koja se odnosi na ugovor između Vlade Srbije i poslovnih banaka.

Usvojeni rebalans, rekao je Mali, kreće da se primenjuje već danas.

"Na takav način zaokružujemo regulativni okvir koji se odnosi na pomoć privredi i građanima. Kada smo usvojili budžet za 2020. godinu niko nije mogao da očekuje da će se desiti pandemija. Novi budžet u sebi sadrži sve promene i detalje i iznose vezane za paket ekonomske pomoći privredi Srbije i građanima Srbije", rekao je Mali.

Mali je ocenio da će Srbija relativno lakše podneti ovu krizu i iz nje izaći nego zemlje iz regiona.

"Projekcija rasta našeg BDP-a u rebalansu budžeta je -1,8. Gledaćemo da budemo još bolji od projekcije koju je Međunarodni monetarni fond dao (-1,3), što je ubedljivo najmanja stopa pada u odnosu na države regiona", naveo je.

Mali je izneo podatak da se na današnji dan oko 183.000 preduzeća preko portal Poreske uprave prijavilo za pomoć Vlade za isplatu tri minimalca u naredna tri meseca. Prvi minimalac, najavio je, biće isplaćen početkom maja.

“Veliki je odziv što znači da smo pogodili suštinu problema”, zaključio je.

Pozvao je preduzetnike da iskoriste novac usmeren za likvidnost kako bi se umanjile negativne posledice virusa korona.

"Više od 1.000 zahteva je stiglo za pomoć Fondu za razvoj, odnosno za kredite sa grejs periodom i uz garanciju države mikro i malim preduzećima. Osamdeset odsto klijenata poslovnih banaka već razgovara sa bankama oko podrške kroz ovu garantnu šemu", istakao je Mali.

On je napomenuo i da su se u rebalansu budžeta našle dve mililjarde dinara za 400.000 vaučera kako bi građani proveli leto u Srbiji.

Danas je usvojena i uredba koja određuje način isplate novčane pomoći od 100 evra građanima koji se prijave.
MarketingNajnovije vesti