Novac
Ekonomija

Za uređivanje atarskih puteva na teritoriji Pančeva 66 miliona dinara

Izvor: 
Dnevnik.rs Sre, 14/09/2022 - 12:04Kako bi poljoprivrednici mogli lakše da priđu do svojih njiva, Grad Pančevo i Sekretarijat za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj svake godine izdvaju sredstva za izgradnju i rekonstrukciju atarskih puteva, pa su tako nedavno uređeni u Dolovu, u Banatskom Novom Selu i Jabuci.

Radove je nedavno obišao i gradonačlenik Pančeva Aleksandar Stevanović, istakavši da su svi ti atarski putevi od izuzetnog značaja za njihovu lokalnu samoupravu.

- U proteklom periodu smo dosta razgovarali sa našim poljoprivrednicima, s udruženjima poljoprivrednika u našem gradu i slušali šta im je potrebno, kako bismo im omogućili da obavljaju poljoprivrednu proizvodnju što jednostavnije i što efikasnije. Kao što smo i obećali početkom godine, radovi na atarskim putevima u tri katastarske opštine su završeni – rekao je Stevanović.

U Banatskom Novom Selu urađeno je više od tri kilometra atarskog puta, u Dolovu oko četiri i po, a u Jabuci je urađen atarski put u dužini od skoro kilometar i po.

- Cilj nam je unapređenje uslova za bavljenje poljoprivredom, što je naročito važno za poboljšanje kvaliteta života ljudi u ruralnim sredinama na teritoriji grada Pančeva. Zajedno sa AP Vojvodinom, na čijem konkursu smo učestvovali, obezbedili smo sredstva za uređenje atarskih puteve na teritoriji grada Pančeva – dodao je gradonačelnik.

Ukupna vrednost radova svih puteva po atarima naseljenih mesta Grada Pančeva je skoro 66 miliona, od čega je Pokrajinska vlada obezbedila 20 miliona, a ostala sredstva su izdvojena iz buyeta Grada.

- U ovoj godini izdvojena su sredstva za nove atarske puteve, skoro 29 miliona dinara, a na Pokrajinskom konkursu za atarske puteve dobili smo maksimalni iznos sredstava koji iznosi tačno 19,8 miliona dinara. U toku je javna nabavka i radiće se putevi u Katastarskoj opštini Pančevo, jer se u razgovoru sa predsednicima mesnih zajednica i udruženjima poljoprivrednika došlo do zaključka da se u ataru KO Pančevo duže vreme nije ulagalo u atarsku putnu infrastrukturu. Planirano je da se urade deonice ukupne dužine oko šest i po kilometara. Takođe, radiće se i otresišta na krajevima atarskih puteva, gde se atarski put spaja sa saobraćajnicama. Ove godine smo izdvojili sredstva za dva otresišta koja su veoma važna zbog bezbednosti u sabraćaju, jer će sprečiti da se mehanizacijom iznosi zemlja iz atara na saobraćajnicu, što je do sada bio čest slučaj. Rehabilitacija i rekonstrukcija atarskih puteva postali su već redovna aktivnost Grada Pančevo i Sekretarijata za poljoprivredu, a verujem da će u budućnosti tako biti i sa otresištima – zaključuje Stevanović. L. R.
MarketingNajnovije vesti