Foto: Jürgen from Sandesneben
Ekonomija

Zapošljavaju se novi direktori da bi štedeli energiju

Izvor: 
Novosti Uto, 03/05/2016 - 21:58Izvor: Novosti

Sva javna preduzeća moraće tokom ovog meseca da zaposle energetskog menadžera kako bi počela da štede na potrošnji struje, gasa, mazuta i drugih energenata. 

Ovu obavezu, prema novoj uredbi Ministarstva energetike, imaju i sve druge firmekoje troše više od 30.000 kilovat-časova godišnje, kao i opštine sa više od 20.000 stanovnika. Menadžeri moraju da imaju diplomu tehničkog fakulteta, ali i da završe obuku za energetske menadžere, koja će firme koštati oko 40.000 dinara.

Iako lokalne samouprave strepe da neće moći da zaposle posebnog radnika koji će da se bavi samo energetskom efikasnošću, stručnjaci kažu da bi uštede na lokalu mogle da budu i do 40 odsto. Tako bi se novo zapošljavanje više nego isplatilo.

Na listi kompanija koje će morati da angažuju stručnjaka za uštedu energije su svetoplane, aerodromi, "Putevi Srbije", pošte, Narodna banka Srbije, ali i brojne privatne firme. Proračuni govore da će se na taj način obuhvatiti oko 70 odsto ukupne industrijske proizvodnje u Srbiji.

"U martu je usvojena Uredba o graničnim vrednostima godišnje potrošnje energije koja obavezuje sva javna preduzeća da zaposle energetskog menadžera. Imaju dva meseca da to i urade, a Ministarstvu energetike moraće da šalju godišnje izveštaje", kaže Ljubinko Savić iz Udruženja za energetiku PKS.

U većini opština ili preduzeća neće biti potrebe da se zaposli novi kadar, već će ovaj posao moći da radi neko od tehničkog osoblja, ali uz uslov fakultetske diplome i stečenog sertifikata. Mašinski fakultet će sredinom godine organizovati pomenutu obuku za energetske menadžere.

OBAVEZE

Menadžer energetske efikasnosti, prema Zakonu o efikasnom korišćenju energije, ima obavezu da prikuplja i analizira podatke o načinu korišćenja energije firme, priprema programe i planove, predlaže mere koje doprinose efikasnom korišćenju energije i učestvuje u njihovoj realizaciji. Jedan od glavnih poslova jeste i da se stara o pripremi godišnjeg izveštaja koji bi trebalo da dostavi Ministarstvu energetike.

Firme koje su veliki potrošači energenata već uveliko imaju celokupne timove koji se bave energetskom efikasnošću. Uštede struje, gasa, mazuta im omogućavaju da im gotov proizvod bude konkurentniji na tržištu.
MarketingNajnovije vesti