• Ustavni sud usvojio žalbu Pančevke i dodelio joj 5,8 hiljada evra

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Ustavni sud Srbije usvojio je ustavnu žalbu Pančevke M. Đ. i tako utvdio da joj je rešenjem Višeg suda u Beogradu iz  2016. godine povređeno pravo podnositeljke ustavne žalbe na zabranu trgovine ljudima, zajamčeno Ustavom. 
     
    Takođe, Ustavni sud utvrdio joj je pravo na naknadu materijalne štete u iznosu od 5.000 evra zbog povrede prava iz Ustava, a naknadu će isplatiti Ministarstvo pravde u roku od 4 meseca. 
     
    Utvrđeno je i da je njoj Viši sud povredio pravo da podnošenje ustavne žalbe na suđenje u razumnom roku i njeno pravo i na naknadu nematerijalne štete u iznosu od 800 evra, što će platiti Ministarstvo pravde.
     
    M.Đ. se Ustavnom sudu žalila 2017. godine na odluke Višeg suda o primeni instituta odlaganja krivičnog gonjenja za više lica, V.S, D.B. i I.P. koji su je kao maloletnu pre 2010. godine, uz silu i pretnju, kako je navela prodavali za vršenje seksualnih usluga. 
     
    Povodom ove odluka oglasila se saopštenjem i nevladina organizacija ASTRA, koja se bavi iskorenjivanjem svih oblika trgovine ljudima, posebno ženama i decom.
     
    Kako je saopštila ASTRA, žrtva je bila njihova klijentkinja.
     
    Ova nevladina organizacija istakla je da odluka Ustavnog suda ima izuzetan značaj sa stanovišta celokupnog pravnog sistema Srbije.
     

    Utvrđivanjem povrede ustavne zabrane trgovine ljudima, kako se navodi u saopštenju, ukazuje se na to da se trgovina ljudima ne može svesti samo na krivičnopravni aspekt, već da ona ima svoj ustavnopravni karakter sa centralnim ciljem zaštite žrtava trgovine ljudima.

    Kako je ASTRA navela, Ustavni sud je našao da je došlo do povrede obaveze države u odnosu na žrtvu trgovine ljudima nepoštovanjem mera prevencije, zaštite i pomoći takvim licima jer sud tokom postupka nije pružio ni jednu meru oštećenoj koja je u vreme vršenja krivičnog dela bila dete.

    Navodi se takođe da je Ustavni sud istakao da u konkretnom slučaju nijedan novčani iznos ne može da bude kompenzacija za povrede ljudskih prava koje je pretrpela podnositeljka ustavne žalbe, ali je ipak utvrdio naknadu nematerijalne štete u ukupnom iznosu iznosu od 5.800 evra, na teret budžetskih sredstava Ministarstva pravde.

     

    Ustavni sud, je prilikom razmatranja pošao od konstatacije da je trgovina ljudima moderan vid ropstva i da je kao takva suprotna principu humanosti, da vređa ljudsko dostojanstvo i fundamentalne vrednosti na kojima počiva civilizovano demokratsko društvo, ističe ASTRA.

     

    Ustavni sud Srbije usvojio je ustavnu žalbu Pančevke M. Đ. i tako utvdio da joj je rešenjem Višeg suda u Beogradu iz  2016. godine povređeno pravo podnositeljke ustavne žalbe na zabranu trgovine ljudima, zajamčeno Ustavom. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Hronika