Scena iz filma
Kultura

Pančevac Aleksa Borković na Martovskom festivalu sa dva filma

Izvor: 
Relja Jarkovački Ned, 18/04/2021 - 21:18Martovski festival kratkometražnog i dokumentarnog filma održava se u Domu omladine Beograda od 19. do 26. aprila. Naš sugrađanin Aleksa Borković na ovaj festival izlazi sa dva filma: u „Bambilendu“ je bio direktor fotografije, a u „Izgubljenim Danima producent. Film „Bambilend“ prikazivaće se u ponedeljak 19. aprila u 19 sati, dok će film „Izgubljeni Dani“ srpsku premijeru imati u četvrtak 22. aprila u 13 sati.

 

Aleksa Borković student je četvrte godine na departmentu za digitalne umetnosti na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Za film „Bambilend“ osvojio je nagradu za najbolju kameru na  Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma „Filmski front“ 2019. godine.

 

- Filmovi koje ćete moći da vidite na festivalu snimani su u sličnom vremenskom periodu, film “Bambilend“ sniman je u toku pauze između dve snimajuće celine filma „Izgubljeni dani“. Bambilend koji polako završava svoju festivalsku distribuciju, on je obišao preko 60 festivala širom sveta i osvojio brojne nagrade, priča nam Aleksa.

 

Ovogodišnji Martovski festival zapravo je dvogodišnji. Sa obzirom na to da se festival nije održao u 2020. godini, odbor festivala doneo je odluku da će ove godine prikazivati filmovi iz 2020. i 2021. godine.  Poslednjeg dana festivala, 26. Aprila, prikazivaće se pobednici 67. i 68. Martovskog festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma.

 

Kako navodi, rad na filmu „Izgubljeni Dani“ je trajao dugo ali se nada da će publika prepoznati trud:

- Proces stvaranja našeg filma trajao je atipično dugo za jedan studentski kratkometražni film. Sa produkcionog aspekta bili smo malo ambiciozniji, što će se nadam se videti na platnu, međutim u nekim momentima to je bio i “kamen spoticanja”. Ekipa je bila velika, lokacije su birane dugo i pažljivo, sve je na momente funkcionisalo kao da smo ušli u pripremu dugometražnog filma. Splet različitih okolnosti često je bio tu da nas podseti na to da ipak radimo u dosta ograničenim uslovima. Ipak, na kraju smo uspeli da uradimo sve baš onako kako smo želeli, što nam je zaista i bilo najbitnije, objašnjava Aleksa.

 
MarketingNajnovije vesti