• PANČEVO: Gvozdena vrata Mirjane Marić

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Mirjana Marić, nekadašnja saradnica portala 013info a sada novinarka „Pančevca“ objavila je svoju prvu knjigu. U pitanju je zbirka pesama „Gvozdena vrata“ (Poetikum izdavaštvo).

    Mirjana se pisanjem poezije bavi od svoje desete godine. Po struci je diplomirani novinar i master ekološke politike FPN-a s bogatim iskustvom u štampanim i onlajn medijima.

    Dobitnica je Godišnje medijske nagrade za toleranciju u 2017. godini koju dodeljuje Poverenica za zaštitu ravnopravnosti i Misija OEBS-a u Srbiji za prilog u okviru projekta „Kad ostariš niko ne kuca na tvoja vrata“ koji je objavljen na 013info.

    Zašto Gvozdena vrata

    Kada sam počela da sređujem sve svoje pesme napisane u prethodnih dvadest godina radni naslov je bio „Neobično obična poezija”. Tako sam je doživljavala, kao neku sasvim običnu poeziju. Međutim, krajem 2019. godine sam prolazila pored kuće u kojoj sam živela u svom najranijem detinjstvu i pod nekom lepom svetlošću ugledala spoljna gvozdena vrata. Istoimena pesma je već postojala, pa su mi se u tom trenutku samo složile sve kockice. Sada kada razmišljam, često mi se po glavi vrti narodna mudrost  „Lepa reč i gvozdena vrata otvara”. Neka su se zatvorila, a neka su se u samom procesu pisanja i otvorila…

    Jesi li odbacila breme prošlosti kroz ovu knjigu?

    Pisanje jeste svojevrsna terapija. Nekako pesmom zaledimo trenutak i emocijе, a s druge strane ih prenesemo u drugu dimenziju gde živе svoj život. Mislim da sam zaokružila određena razmišljanja. Opet, neke teme, odnosi i ljudi su večita inspiracija i to verovatno tako i treba da bude.

    Šta dalje? Imaš li nameru da se uhvatiš ukoštac sa drugim žanrovima književnosti?

    Odlično pitanje. Zapravo da. U poslednje vreme me sve više vuče da pišem kratke priče. Iskreno, u tome su mi dosta pomogle društvene mreže. Nekako sam sponatno počela da delim svoja razmišljanja u formi crtica i shvatila da je to veoma zanimljivo za čitanje. Čak i meni samoj bude interesantno kada se kasnije vratim na neke stare objave (smeh). Malo eksperimentišem, a u tome mi dosta pomaže novinarsko iskustvo. U planu je i publicistika. Na tome trenutno radim.  

    Otkud to iz novinarstva u poetsko stvaralaštvo?

    Od kada znam za sebe ja sam i novinarka i pesnikinja. Stalno prepričavam kako sam kao mala imala običaj da snimam radijske emisije na kasetofonu. Tata je doneo mali mikrofon iz inostranstva i to mi je bila jedna od omiljenih igračaka. S jedne strane sam ubacivala kasetu s muzikom, a na drugu praznu snimala. Između pesama vodila sam program. Čudno da nikada kasnije nisam radila na radiju (smeh). Isto je i sa pesmama. Pisala sam, slala pesme na takmičenja, recitovala… Od petog, šestog razreda sam objavljivala radove u školskim novinama. Tako je bilo i u srednjoj školi. Godinama se to gomilalo po raznim dnevnicima, rokovnicima, pa kasnije i u digitalnim beležnicama. Dok u jednom trenutku nisam počela da čitam pesme na glas pred ljudima, i svi su mi sugerisali da bi trebalo nešto i da objavim.

    Kada spominjemo tvoj novinarski rad ti si neko ko je uradio mnogo razgovora u poslednje vreme?

    Zaposlena sam u listu „Pančevac” već četiri godine, i od samog početka pišem za rubriku kultura. U poslednje dve godine radim stranu „Naši sugrađani” i u velikoj meri stranu „Zapisi“. Ko prati moj list zna da se rubrika „Naši sugrađani” bavi zanimanjima i hobijima Pančevaca, i da u njoj svake nedelje bude po petoro ljudi. To je sada neki broj od petsto pedeset sjajnih razgovora! Dok se na strani „Zapisi“ nalaze intervjui sa poznatim ljudima iz našeg grada iz raznih oblasti umetnosti, nauke, sporta, književnosti… I to je oko osamedeset priča na koje sam veoma ponosna. Veliki je izazov održati kvalitet i biti zanimljiv iz nedelje u nedelju, ali mislim da se dobro snalazim u tome. Poverenje koje dobijam mi govori da sam zaista na pravom putu. 

    Šta si sad novinarka ili književnica?

    Rođena sam da postavljam pitanja, posmatram i analiziram. Bez obzira što mi je to i zvanje, ja jesam i uvek ću biti novinarka. To je neki kod s kojim se rodiš i da hoćeš, ne umeš drugačije. Trenutno me čini srećnom da podelim sa svetom i svoje druge spisateljske talente. Možda je književnica malo prejaka reč. Pre bih upotrebila  naslov recenzije koju je za moju knjigu napisao novinar i pisac Momčilo Petrović׃ Evo pesnikinje!

     

    Mirjana Marić, nekadašnja saradnica portala 013info a sada novinarka „Pančevca“ objavila je svoju prvu knjigu. U pitanju je zbirka pesama „Gvozdena vrata“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]