• PANČEVO: Izložba akvarela „00:00” Marije Nikolić od 2. marta

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U foajeu Kulturnog centra Pančeva od 2. do 22. marta biće predstavljena izložba akvarela „00:00” Marije Nikolić.

    Slikarka Marija Nikolić se pančevačkoj publici predstavlja ciklusom radova u tehnici akvarela pod zajedničkim imetniteljom „00:00“. Umetnica u svom radu kontinuirano istražuje, ne fokusirajući se na jedan likovni jezik već nasuprot, veliku pažnju posvećuje konceptualnom i modernom vizuelnom izrazu, dok je temporalno prisutan poseban osvrt na sazvučje boja, tonova i oblika. Na izložbi „00:00“ prestavljeni su dvodimenzionalni radovi ogrnuti geometrizmom, protkani minimalizmom sa asocijativnim uplivom 

    Pixel art-a.
    Umetnica imenuje svoje radove preciznim vremenskim trenutkom i u tome možmo da  vidimo njeno poigravanje sa granicom apstrakcije i realizma. Marijino slikarsko istraživanje pokreće disharmonija i disbalans i vodeći se njima ona oblikuje i razdvaja elemente u potrazi za skladom i redom, harmoničnim odnosom celina, površina i boja. Različitim pozicioniranjem vizuelnog centra slike umetnica otkriva valerske mogućnosti svedenih boja, gradi vizuelnu iluziju površine platna i obavija ga velom melanholije. Marija beleži jedan momenat u svojim radovima i fokusira se na preispitivanje njegove atmosferičnosti i emocionalno značenje.

    Odlučna u traženju svoje harmonije, Marija traga za vlastitim savršenstvom. U samom činu stvaranja, harmoniju ostvaruje kroz valer i sa sporadično naglašenom pozlatom, kako bi dosegla do svetlosne tačke, kao završnog „krešenda“. Njene slike imaju asocijativnu vrednost i to je momenat gde se u svojoj apstrakciji Marija zaustavlja a posmatraču prepušta da razvije svoj lični doživljaj i tumačenje.

    Kruna Novović, MA, istoričarka umetnosti

    Marija Nikolić, biografija

    Marija Nikolić je vizuelna umetnica mlađe generacije čiji se trenutni likovni izraz duboko zasniva na estetskoj misli apstraktnog minimalizma i postminimalizma, gde najčešće istražuje mogućnosti uokvirene geometrijske forme. Rođena 1989. u Velikoj Plani. Nakon završene srednje umetničke škole “Tehnoart Beograd“ upisuje Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, gde je 2015. godine završila master studije slikarstva u klasi Dobrice Bisenića. Nakon studija učestvovala je na brojnim grupnim izložbama, likovnim kolonijama i, za sada, ostvarila četiri samostalne izložbe. Član ULUS-a od 2020. godine. Njena dela se nalaze u mnogim privatnim i nekolicini javnih kolekcija. Živi i stvara u Beogradu.

    Samostalne izložbe:

    2020. Beograd, Prodajna galerija Beograd: Back to Black

    2020. Beograd, Biblioteka grada Beograda, Galerija Atrijum: Horizonti

    2019. Beograd, Umetnički prostor Kvaka 22 : Zlatni presek

    2015. Smederevska Palanka, Galerija Dušan Starčević: Novac i propadanje

    Grupne izložbe (izbor):

    2020. Beograd, Galerija A: VI međunarodni bijenale akvarela
    2020. Beograd, Paviljon Cvijeta Zuzorić: Prolećna izložba

    2019. KVART BW, Glaerija Štab: Međunarodna izložba

    akvarela Neocolonia Ada Beograd FabrianoinAcquarello 19/20

    2019. Beograd, Narodna banka Srbije, ASA: Umenost-danas

    2019. Beograd, Festival Dev9t : Alhemija

    2015. Beograd, Studentski kulturni centar: FESTUM

    2011. Beograd, Galerija 73 : Izložba slika Likovne kolonije Ada 2011

    2011. Beograd, Galerija Trag : Međunarodna izložba minijatura

    U Foajeu Kulturnog centra Pančeva od 2. do 22. marta biće predstavljena izložba akvarela „00:00” Marije Nikolić.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]