Nova knjiga Predraga Pece Jeremića

Predstavljena "Sačekuša specijal: Na olovku opljačkali Srbiju"

Pančevo, Čet, 04/02/2016 - 14:50
Jelena KatanaPANČEVO - Promocija specijalnog izdanja knjige "Sačekuša: Na olovku opljačkali Srbiju" novinara Predraga Jeremića, priređena je u sredu, 03. februara, u foajeu Kulturnog centra Pančevo. 

"Sačekuša specijal" se bavi pitanjem ekonomskog kriminala, i govori o tome ko i kako, prema autorovom mišljenju, pljačka Srbiju. Izašla je posle njegove dve uspešne publikacije, "Sačekuše" i "Sačekuše 2". O njoj su govorili Milomir Marić, Vladimir Đukanović i autor. 

Oni su razjasnili kako vide početak i uzrok pada srpske ekonomije. Naime, navode da su, nakon uspešnih demonstracija, 05. oktobra, prominentni stručnjaci u Srbiji izvršili dvadeset četiri privatizacije, kojima su sprovođene pljačke velikih razmera. 

- Svaki čovek sa zdravim razumom je mogao da pretpostavi koje stvari će se desiti posle 05. oktobra. U jednom času je preovladalo mišljenje da je potpuno svejedno da li ti nešto uvoziš ili izvoziš, da li proizvodiš ili ne proizvodiš, da li si dužan ili je tebi neko dužan, jer nije bitno da li je Srbija siromašna zemlja, dok je neko u svetu bogat. Tako su vizionari, oslobodioci Srbije, posle 05. oktobra, uzimali donacije iz inostranstva, od šest milijardi uštekovanih dolara na granici, pa su doveli multinacionalne kompanije da vode naše firme - počeo je sa objašnjavanjem Marić. 

Milomir Marić je razjasnio da su ove kompanije vodili ljudi, koji su računali na politiku u Srbiji - ulazak u Evropsku uniju, odnosno na to da će multinacionalne kompanije doneti ozbiljan kapital, svoja tržišta i sirovine, a da će oni, iako su preduzetnici, moći da se povuku. Međutim, do toga, kako on ističe, nije došlo, a u Srbiji su, nakon što je sve privatizovano, odnosno nakon što više nema ničega što bi moglo da se opljačka, ostale kompanije, vođene od strane ljudi koji nikad nisu ništa radili, osim preprodavanja. 

Na koji način su se domaće kompanije kupovale opisuje Marić.

- Potrebno je prevariti prvu banku, to jest dati hipoteku na fabriku, koja nije kupljena. To je za prvi put, a posle ređaš hipoteku na hipoteku. Moguće je da se kupi dvadeset fabrika, a da se ništa ne plati. Uzimaš pare, koje nisu tvoje. S tim fiktivnim parama kupuješ firme, pa ćeš videti posle šta ćeš raditi s tim - nastavio je sa razjašnjavanjem Marić. 

Marić smatra da je ovim potezima, Srbija ostala bez prerađivačke i tekstilne industrije. Nepovratno je izgubila svetske firme, kao što je "Budimka". 

Na pitanje, šta učiniti danas, Vladimir Đukanović, diplomirani pravnik, istakao je da je problem u tome što su tajkuni pisali zakone. U skladu sa tim, znali su kompletan plan privatizacije jednog preduzeća. Teškoća se, kako on kaže, sastoji u tome što ne mogu da budu osuđeni, jer su radili po zakonu. Ovo je, takođe, jedan smisao srpskog izraza "Prevario me na olovku", po kom je specijalno izdanje "Sačekuše" dobilo naziv.

Milomir Marić, ipak, smatra da se nešto može učiniti. Primer su Turska i Slovačka, zemlje koje mogu da se srede za jednu ili dve decenije, bez obzira na to koliko su upropašćene.  

Autor "Sačekuše specijala: Na olovku opljačkali Srbiju", Predrag Peca Jeremić, naglasio je da je knjiga pokušaj da se neke stvari ne zaborave. On kaže da starije generacije ne smeju da zaborave, a one koje tek dolaze moraju da znaju ko je profesor Miroljub Labus, samo jedan od aktera knjige. 

Promociju knjige organizovao je Kulturni centar Pančevo. 

Jelena Katana
MarketingNajnovije vesti