• Umetnost je neprekidna borba

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO – U dvorani „Apolo” Doma omladine u sredu, 17. februara odigrana je predstava „Nadežda Petrović – autoportret u množini“. Ideja za predstavu je nastala iz potrebe da se angažuju nedovoljno iskorišćeni kapaciteti mladih umetnika.

    Tema predstave je slikarka Nadežda Petrović, koja je bila prva srpska avagardna umetnica. Radnja se odvija u valjevskoj bolnici gde Nadežda provodi svoje poslednje trenutke života. Teško obolela od tifusa ona se kroz dijalog sa mladom medicinskom sestrom priseća svog života, umetničkog delovanja, prijateljstva, porodice, neprihvatanja, patriotizma…

    Izvanrednom glumom Katarine Mitić Pavlović i Dragane Jovanović mogli smo u potpunosti da doživimo i proživimo sve emocije koje je Nadežda pred kraj svog života, vidno potresena neprihvatanjem od strane društva i države, intezivno osećala i delila sa bolničarkom Verom (Katarina Mitić Pavlović).

    “Radeći na predstavi o Nadeždi Petrović shvatili smo da je ona bila veoma zanimljiva žena. Svakodnevno je trošimo jer se nalazi na novčanici od 200 dinara, a ne znamo ko je ona zapravo. Išla je ispred svog vremena, i bila jako neshvaćena, pre svega zato što se nije udavala, jer su tražili veliki miraz za njenu udaju, a zatim i po tome što se školovala u inostranstvu, odakle je donela jedan novi duh ekspresionizma i impresionizma, zbog čega je ovde bila ‘dočekana na nož’”, rekla je Dragana Jovanović.

    Nadežda Petrović je kao bolničarka otišla u Prvi balkanski rat.  S srpskom vojskom je ponovo u  Prvom svetskom ratu. Nuđeno joj je da bude u Ženevi, u Crvenom krstu i da se na taj način bori za svoju zemlju, ali ova velika žena je odlučila da krene u rat sa svojim narodom, gde je u valjevskoj bolnici obolela od tifusa, u 42. godini. „Ne znam šta je veći patriotizam od toga da daš život za svoju zemlju”, rekla je Dragana i dodala:

    „Ona je bila zaista veliki patriota i  žena koja je išla ispred svog vremena, pa samim tim, naravno, i  neshvaćena. Kako kažemo i u samoj predstavi, država u kojoj živimo, umetnost troši po potrebi. Nje se takođe setimo po potrebi. Kada je bila potrebna za jugoslovenstvo onda su je se setili, a dok je bila živa, bila je skrajnuta. Ukinuli su joj stipendiju kada je otišla u Pariz, jer njen otac nije hteo da napiše lažiranu biografiju Drage Mašin. Tako da su uvek politika, umetnost, shvaćenost, neshvaćenost prisutna.”

    Ideja predstave je da se u godini koja predstavlja sto godina od smrti velike slikarke i žene,Nadežde Petrović, napravi sećanje na njeno umetničko i životno delo.

    „Ovom predstavom smo hteli da podsetimo publiku na jednu ženu koja je živela pre samo sto godina i šta se od tada promenilo. Ništa se nije promenilo i da je sada još i gore. Tada su barem postojala umetnička bratstva, a sada sve manje ima i toga.“

    Predstava je rađena po tekstu Miljana Đorđevića, u režiji Dragane Jovanović. U predstavi igraju Dragana Jovanović i Katarina Mitić Pavlović.

    M. M. Veličković

    U dvorani „Apolo” Doma omladine u sredu, 17. februara odigrana je predstava „Nadežda Petrović – autoportret u množini“. Ideja za predstavu je nastala iz potrebe da se angažuju nedovoljno iskorišćeni kapaciteti mladih umetnika.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura