Digitron olovka Foto: pixabay
Srbija

Dodatni troškovi koje možete da očekujete pri podizanju stambenog kredita

Izvor: 
Kamatica Sre, 31/05/2023 - 07:17Stambeni kredit je odluka koja utiče na ceo život. To dobro znaju svi koji su ga uzeli i otplaćuju ga. Dug period otplate, pored onoga što je očigledno, a to je namena kredita, razlikuju stambene kredite od druga dva popularna bankarska proizvoda - keš kredita i kredita za refinansiranje.

Finansijski portal Kamatica pobrojao je koji su dodatni troškovi koji se mogu javiti pri kupovini stambenog kredita od banke.

Ti dodatni troškovi su:

- Trošak procene nepokretnosti koja se vrši na svake tri godine

- Trošak osiguranja nepokretnosti od osnovnih rizika i izlivanja vode iz instalacija koji plaćate godišnje - ovo je poznatije kao osiguranje domaćinstva

Zatim, imamo administrativne troškove:

- Overa založnih izjava

- Upis hipoteke

- Trošak pribavljanja lista nepokretnosti

- Druge naknade u vezi sa predmetom hipoteke.

Pored administravinih, tu su i redovni troškovi, kao što su:

- Osnovni izveštaj Kreditnog biroa, koji ima fiksnu cenu

- Trošak menice

Uz ovo, kad svake banke imate naknadu za vođenje tekućeg računa, a iznos ove usluge varira od banke do banke, a potrebno je uplatiti i proviziju za obradu kreditnog zahteva. Provizija za prevremenu otplatu kredita se u većini banka ne plaća.

Životno osiguranje uz stambeni kredit nije obavezno, ali ukoliko želite da se osigurate na ovaj način, treba da znate šta utiče na polisu osiguranja. Potrebno da znate iznos kredita, kamatnu stopu (NKS) i period otplate, kao i način na koji se otplaćuje kredit, a to je najčešće na mesečnom nivou. 

 
MarketingNajnovije vesti