Pošumljavanje Fruške gore
Srbija

Exit i ekološke organizacije uputile javni apel za masovno pošumljavanje Srbije

Izvor: 
013info Pet, 31/01/2020 - 22:16











Exit Fondacija i niz organizacija okupljenih u društvenom pokretu "Zelena revolucija" uputili su javni apel u kojem pozivaju da se otpočne masovno pošumljavanje Srbije.
Potpisnici ovog otvorenog pisma, među kojima su Studentski parlament Šumarskog fakulteta u Beogradu, Pokret gorana Vojvodine, Supernatural, Recan fondacija, te grupe Prijatelji šume i Odbranimo šume Fruške gore, ističu da je naučno dokazano da su sadnja drveća i pošumljavanje najjednostavniji i najefikasniji odgovor za klimatske promene, jer je drveće najbolji prirodni prečišćivač vazduha i apsorber ugljen-dioksida.
 
Autori pisma pozvali su Vladu Srbije i nadležna ministarstva da se javno obavežu da će u skladu sa Strategijom razvoja šumarstva Srbije kreirati i sprovesti nacionalni plan, čiji je prvi cilj da pošumljenost naše zemlje podigne sa sadašnjih 28 odsto na najmanje 40 odsto ukupne površine.
 
Istovremeno se traži od Vlade, gradova i opština da stave moratorijum na seču šuma i javnih zelenih površina, kako bi se zaustavio dalji pad stepena pošumljenosti Srbije, i ističe se da je pošumljavanje ujedno i najpovoljniji metod borbe za čistiji vazduh, dostupan i zemljama sa manje razvijenim ekonomijama.
 
U javnom apelu "Zelene revolucije" navodi se podatak Ujedinjenih nacija, po kome je potrebno da se pošumi 6% kopnene površine planete Zemlje kako bi se apsorbovao i neutralisao veći deo ugljen-dioksida koji čovečanstvo emituje, čime bi se gotovo zaustavio proces globalnog zagrevanja.
 
Potpisnici pisma podsetili su i na to da je zaštita životne sredine postavljena kao najveći prioritet Evropske unije i zahvalili se na podršci koju je Exit Fondacija nedavno dobila za akciju pošumljavanja Fruške gore od strane predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.
 
Posebno se ističe i da se postavljeni cilj nalazi "iznad svih ideoloških, rasnih, nacionalnih, religioznih i političkih podela. Važniji je od svakog drugog cilja, jer bez njega drugih ciljeva na ovom svetu više neće biti". Za kraj se u pismu navodi i želja da se inicijativa proširi i na komšijske zemlje: "Ceo naš region je ugrožen i umesto da je najzeleniji u skladu sa svojim nekada svetski poznatim prirodnim lepotama, danas nažalost prednjači u Evropi po stepenu zagađenja", navodi se u apelu "Zelene revolucije".
 







Marketing



Najnovije vesti