• Exit i ekološke organizacije uputile javni apel za masovno pošumljavanje Srbije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Exit Fondacija i niz organizacija okupljenih u društvenom pokretu „Zelena revolucija“ uputili su javni apel u kojem pozivaju da se otpočne masovno pošumljavanje Srbije.
    Potpisnici ovog otvorenog pisma, među kojima su Studentski parlament Šumarskog fakulteta u Beogradu, Pokret gorana Vojvodine, Supernatural, Recan fondacija, te grupe Prijatelji šume i Odbranimo šume Fruške gore, ističu da je naučno dokazano da su sadnja drveća i pošumljavanje najjednostavniji i najefikasniji odgovor za klimatske promene, jer je drveće najbolji prirodni prečišćivač vazduha i apsorber ugljen-dioksida.
     
    Autori pisma pozvali su Vladu Srbije i nadležna ministarstva da se javno obavežu da će u skladu sa Strategijom razvoja šumarstva Srbije kreirati i sprovesti nacionalni plan, čiji je prvi cilj da pošumljenost naše zemlje podigne sa sadašnjih 28 odsto na najmanje 40 odsto ukupne površine.
     
    Istovremeno se traži od Vlade, gradova i opština da stave moratorijum na seču šuma i javnih zelenih površina, kako bi se zaustavio dalji pad stepena pošumljenosti Srbije, i ističe se da je pošumljavanje ujedno i najpovoljniji metod borbe za čistiji vazduh, dostupan i zemljama sa manje razvijenim ekonomijama.
     
    U javnom apelu „Zelene revolucije“ navodi se podatak Ujedinjenih nacija, po kome je potrebno da se pošumi 6% kopnene površine planete Zemlje kako bi se apsorbovao i neutralisao veći deo ugljen-dioksida koji čovečanstvo emituje, čime bi se gotovo zaustavio proces globalnog zagrevanja.
     
    Potpisnici pisma podsetili su i na to da je zaštita životne sredine postavljena kao najveći prioritet Evropske unije i zahvalili se na podršci koju je Exit Fondacija nedavno dobila za akciju pošumljavanja Fruške gore od strane predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.
     
    Posebno se ističe i da se postavljeni cilj nalazi „iznad svih ideoloških, rasnih, nacionalnih, religioznih i političkih podela. Važniji je od svakog drugog cilja, jer bez njega drugih ciljeva na ovom svetu više neće biti“. Za kraj se u pismu navodi i želja da se inicijativa proširi i na komšijske zemlje: „Ceo naš region je ugrožen i umesto da je najzeleniji u skladu sa svojim nekada svetski poznatim prirodnim lepotama, danas nažalost prednjači u Evropi po stepenu zagađenja“, navodi se u apelu „Zelene revolucije“.
     

    Exit Fondacija i niz organizacija okupljenih u društvenom pokretu „Zelena revolucija“ uputili su javni apel u kojem pozivaju da se otpočne masovno pošumljavanje Srbije.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]