• Građani mogu da tuže stranke koje koriste njihove lične podatke

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Veliki broj građana obratio se povereniku za informacije sa tvrdnjama da aktivisti političkih stranaka raspolažu njihovim ličnim podacima.
     
    Ako obrađujete podatke bez pristanka građana, onda se time krši zakon i čini prekršaj, kaže Zlatko Petrović, pomoćnik generalnog sekretara poverenika za RTS. Ono što svaki građanin može da uradi, kaže, jeste da poseti internet stranicu poverenika, gde će skinuti određeni formular sa zahtevom koji će podneti političkoj stranci i tražiti da njegovi podaci budu brisani.
     
    Ukoliko stranka to ne uradi, onda se naknadno obraćate pritužbom povereniku ili se podnosi tužba sudu.
     
    Postavlja se pitanje odakle bilo kome broj našeg mobilnog telefona, ali je još čudnije da su ljudi pozivani na službene brojeve mobilnih telefona. 
     
    Stranke se pozivaju na takozvanu kampanju „od vrata do vrata“ i tvrde da je ona legitimna. 
     
    Ukoliko bi neko zloupotrebio pravo pristupa biračkom spisku i zloupotrebio birački spisak za potrebe kampanje od ‘vrata do vrata’, onda možemo govoriti o krivičnoj odgovornosti za koju su nadležni tužilaštvo i policija„, kaže Petrović za RTS.
     
    Ističe da poverenik nema nadležnosti da sprovodi kriminalističke istrage i dodaje da ta institucija već deset godina poziva da se uredi kampanja od „vrata do vrata“.
     
    „Ono što vi možete da uradite jeste da se obratite onome ko je tzv. rukovalac podataka i da ga pitate – koje vi to podatke imate o meni i na koji način ste ih dobili, i da podnesete odgovarajući zahtev političkoj stranci za brisanje tih podataka„, rekao je Petrović.  
     
    On je napomenuo da veliki broj agencija koje se bave političkim istraživanjima koristi naše podatke, koji se nalaze u „belim stranama“. Zlatko Petrović, pomoćnik generalnog sekretara poverenika.
     
    Građani mogu da podnesu zvaničan zahtev agenciji i, ako ona ne obriše te podatke i ne prestane da poziva i maltretira, onda se pokreće postupak pred poverenikom ili tužite tu agenciju sudu„, objasnio je Petrović.
     
    Opširnije na sajtu RTS-a.
     

    Veliki broj građana obratio se povereniku za informacije sa tvrdnjama da aktivisti političkih stranaka raspolažu njihovim ličnim podacima.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Promenljivo oblačno i toplije

    Od danas sve toplije, samo ujutru ponegde slab mraz. Tokom dana promenljivo oblačno, sa dužim sunčanim intervalima. U brdsko-planinskim predelima moguća je kratkotrajna kiša. Najviša dnevna […]