Foto: pixabay
Srbija

I dalje bez dogovora o stavljanju inovativnih lekova na pozitivnu listu

Pančevo, Pon, 05/09/2016 - 17:16
Mirjana Marić


Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA, Bojan Trkulja, upozorio je danas da postoji mogućnost da ni jedan inovativni lek do kraja godine ne bude stavljen na pozitivnu listu, jer Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje (RFZO) proizvođač lekova nudi neprihvatljiv model finansiranja.

– RFZO je ponudio model ugovora kojim su samo precizirane obaveze Fonda, ali ne i proizvođača lekova. Takva praksa ne postoji ni u jednoj evropskoj zemlji i stoga apelujemo na Fond i Ministarstvo zdravlja da što hitnije postignemo dogovor o finansijski predvidivim uslovima i za farmaceutske kompanije, rekao je Trkulja agenciji Beta.

On je istakao da prihvatljiv model ugovora znači da se tačno utvrdi koje su obaveze Fonda i proizvođača lekova, kako bi inovativnim lekovima bili pokriveni svi pacijenti kojima su oni neophodni.

Tokom poslednjih 4-5 godina inovativni lekovi ne dolaze redovno na pozitivnu listu. Ove godine je RFZO opredelio 900 miliona dinara za troškove stavljanja inovativnih lekova na pozitivnu listu i do sada ni jedan dinar za te namene nije potrošen, podsetio je Trkulja.

Po njegovim rečima, ako bi uskoro bio postignut dogovor sa RFZO-om, do kraja godine bi bar 10-15 inovativnih lekova moglo da bude uključeno na pozitivnu listu.

Opširnije na sledećem linku.
MarketingNajnovije vesti