Foto: pixabay/ilustracija
Srbija

Javni beležnici podsećaju: Na vreme overiti dokumenta za upis dece u škole i na fakultete

Izvor: 
021.rs Pon, 28/06/2021 - 12:22Javni beležnici Srbije pozvali su građane da u njihovim kancelarijama blagovremeno obave besplatnu overu dokumenata potrebnih za upis u srednje škole i fakultete.
 
Kako kažu, dosadašnja javnobeležnička praksa pokazala je da se stvaraju značajne gužve u poslednjim danima pred upis.
 
"Overu fotokopija svedočanstava i diploma neophodnih za upis u srednje škole, kao i za prvi upis na fakultet, javni beležnici obavljaju besplatno u svih 197 kancelarija širom Srbije, svakog radnog dana od 9 do 17 časova", saopštila je Javnobeležnička komora Srbije.
 
Javni beležnici podsećaju i na potrebu za blagovremenom overom saglasnosti za prekogranična putovanja maloletnika bez pratnje jednog ili oba roditelja. Overa ove saglasnosti iznosi 360 dinara po potpisu.
 
Javnobeležnička komora Srbije podseća da beležnici, u izuzetnim situacijama, mogu da rade i van radnog vremena, ali da im je za to potrebna posebna saglasnost Komore. U tom slučaju, i za besplatne overe, kao i za redovne overe, građani plaćaju naknadu za rad van redovnog radnog vremena.
 
U saopštenju se navodi da javni beležnici ne naplaćuju ni overu dokumenata za potrebe konkursa za prijem u ustanove učeničkog i studentskog standarda, kao i za potrebe konkursa za korišćenje učeničkih i studentskih stipendija i kredita.
 
Pored overe ovih dokumenata, kod javnih beležnika besplatno se obavljaju i overe neophodne za upis u predškolske ustanove, kao i za upis u osnovnu školu. MarketingNajnovije vesti