maska Foto: pixabay
Srbija

Kazna za nenošenje maske u zatvorenom će biti 5.000 dinara, izricaće se na licu mesta

Izvor: 
Blic Čet, 22/10/2020 - 14:17Krizni štab nakon današnje vanredne sednice je saopštio da nove mere još neće biti uvedene, ali će već usvojene biti pooštrene, odnosno da će se početi sa oštrijim kažnjavanjem, zbog čega će Skupština Srbije već na prvoj redovnoj sednici usvojiti izmene određenih zakona.

Tako bi se ubuduće nenošenje maski, u zatvorenim prostorima, kažnjavalo sa 5.000 dinara, ali na licu mesta, bez sudskog procesa kao što je trenutno slučaj, saznaje "Blic".
 
Skupština Srbije na prvoj sledećoj sednici treba da usvoji izmene i dopune Zakona o prekršaju, kao i dopunu Zakona o zaraznim bolestima, čime bi se kršenje mere nošenja maske smatralo prekršajem i kažnjavalo mandatnom kaznom.
 
To znači da bi se one izricale na licu mesta, ne bi bilo sudskog procesa kao što je sada.
 
Osim toga, Krizni štab je danas poručio i da radne organizacije moraju oštrije da sprovode postojeće mere protiv epidemije korona virusa.
 
Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon objasnio je današnju odluku Štaba da se ne uvede ni jedna nova mera, ali da se insistira na sankcionisanju. Dr Kon je za TV Prvu objasnio da je glavna rasprava na današnjoj sednici bila sankcionisanje onih koji krše mere koje su u Srbiji već uvedene.
 
"To je najvažnije bilo danas, s tim da je jasno da se na dnevnom nivou prati situacija i da se na dnevnom nivou mora reagovati", kazao je on.
 
Na pitanje koje su to zakonske mere, kaže da "ako imamo zabranu okupljanja više od 30 ljudi, kao meru, i zabranu rada posle 23h, a imamo da se to krši, radi se o tome da se mere ne sprovode. To nije pitanje za mene, već za sve nadležne koji se time bave". MarketingNajnovije vesti