Krst Foto: pixnio
Srbija

Nekadašnji sveštenik tvrdi da je žrtva člana Sinoda SPC zbog ukazivanja na finansijske malverzacije

Izvor: 
Danas Sre, 05/08/2020 - 22:18

Nakon što je sveštenik SPC Peran Bošković pravosnažno osuđen pred Višim sudom u Ljubljani na šest meseci zatvora, uslovno dve godine, zbog pronevere crkvene imovine u vrednosti od 33.689 evra, oglasio se i nekadašnji sveštenik Željko Lubarda, koji tvrdi da je godinama bio žrtva mobinga, pritisaka i zastrašivanja zbog toga što je slovenačkom sudu dostavio podatke o Boškovićevim zloupotrebama.
 
Lubarda je izgubio sveštenički čin, a za to je, prema njegovim rečima, direktno odgovoran mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, odnosno Peran Bošković. Kako Lubarda kaže za Danas, on je protiv Porfirija podneo prijavu za zlostavljanje na radu koja je presuđena u njegovu korist, ali i krivičnu prijavu. 
 
"Pravosnažnom presudom Radnog suda u Ljubljani potvrđeno je da sam od strane više službenika SPC, a pre svega mitropolita Porfirija, kao nekadašnji sveštenik SPC u Sloveniji bio izložen sistematskom i kontinuiranom zločinu koje je imalo za cilkj zataškavanje kriminalnih dela. Sinod SPC je još 2012. godine odlučio da povuče krivičnu prijavu protiv, sada već osuđenog, sveštenika i sakrije njegov kriminal, mada su bili upoznati sa svim činjenicama", tvrdi sagovornik Danasa
 
Proces protiv osuđenog sveštenika datira iz 2012, pokrenuo ga je upravo Lubarda po nalogu i uz saglasnost tadašnjeg mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Jovana.
 
Kako kaže, pritisak na njega kulminirao je dolaskom Porfirija na čelo mitropolije, a zbog čega je na kraju izgubio sveštenički čin.
 
"Pravosnažnim presudama nadležnih sudova u Ljubljani je potvrđeno da je u konkretnom slučaju Sinod SPC na čelu sa samim patrijarhom, svrstao SPC u zajednice u kojim se neguje i štiti kriminal, a kažnjava svako ko se protivi tome. Potvrđeno je i da je SPC institucionalno pokušavala da zataška postojanje krivičnih dela i na svaki način spreči, odnosno odlučujuće utiče na krivični postupak", ističe Lubarda za Danas.
 
Za četiri godine bio je četiri puta premešten "po potrebi službe", a poslednji premeštaj je bio u Hrvatsku, kako bi ga udaljili iz Slovenije. Lubarda na to nije pristao, jer se njegovo četvoro maloletne dece školovalo u Sloveniji.
 
Željko Lubarda je za paroha i blagajnika u Ljubljani postavljen 1. janura 2012. sa primarnim zadatkom da izvrši finansijsku konsolidaciju Crkvene opštine, koja je bila prezadužena i nije mogla izmirivati ni osnovne potrebe. Uspeo je da dokaže pravi prihod crkvene opštine, koji je prethodno, u zvaničnim dokumentima višestruko umanjivan.
 
Sa druge strane, osuđeni sveštenik Peran Bošković i dalje redovno vrši parohijsku službu u Ljubljani, iako bi prema crkvenim propisima morao biti kažnjen.
 
 MarketingNajnovije vesti