• Ni pecivo za novčanik nije kao što je nekad bilo, perece i kifle skoro kao vekna hleba

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Već desetak dana pecivo u pekarama plaćamo skuplje u proseku za 30 odsto. Nije poskupelo samo belo pecivo, kifle i perece, koje sada koštaju 50 dinara, a pre poskupljenja 30 dinara, već više cene imaju i ostala peciva.  

    Pogačica bez kvasca sada je 55 dinara, kukuruzni štapić 75 dinara, pleteni štapić i prazan kroasan 110 dinara, pogačica sa čvarcima 125 dinara, mekike i krofne 90 dinara

    Prazan burek prodaje se za 140 dinara, sa sirom i krompirom 170 dinara, mesom 200 dinara a pica burek 240 dinara.Pre poskupljenja bureci sa filom bili su jeftiniji za 30 do 50 dinara.

    Što se tiče hleba potrošači ne treba da brinu, jer neće poskupeti .kazao je predsednik Unije pekara Srbije Pralica .-Narodni hleb „sava” čija vekna košta 53,5 dinara sigurno neće poskupeti do 8. novembra, a ukoliko poskupi biće minimalno, dinar, dva.

    Imamo, rekao je Pralica, najjeftiniju veknu u regionu,jer tamo košta stotinu dinara. 

    Ostale vekne hleba, naveo je, koštaju 70 i 80 dinara, ali ima hleba i za stotinu dinara od specijalnih vrsta brašna.

    Inače, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku hleb je za godinu dana poskupe 20,7 odsto,a pecivo nepunih 24odsto.

    Pekari razlog za poskupljenje nalaze u ceni pšenice čiji je kilogram trenutno 40 dinara,a kilogram brašna kao pšenični proizvod za pekare sada 55 dinara kilogram ,ali napominju da nije samo pšenica podigla koštanje pecivu već su i troškovi poslovanja porasli, i tu pre svega misle na plate zaposlenih, u pekarama , a onda i druge izdatke, energente i sirovine.

    – Poskupela je struja, zakupi lokala i radna snaga. Ne možemo više da nađemo prodavca u pekari koji bi pristao da radi za platu nižu od 65.000 dinara. Ni pekara ne bi imali da nemaju lični dohodak 120.000 dinara za rad po danu , odnosno 180.000 dinara za noćnu smenu. Skupo nas koštaju i vozači koji raznose pecivo čije plate se kreću od 100.000 dinara do 120.000 dianra – izjavio je za „Dnevnik” predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica.

    Zatvaranje lokala zbog konkurencije

    Predsednik Unije pekara Srbije Pralica navodi da ima puno pekara koji zatvaraju lokale, jer je u proteklim godinama otvoreno bezbroj pekara i pri tome se nisu birale lokacije.

    Ima puno primera po gradovima da se pekare nalaze jedna uz drugu pa zbog visokih troškova poslovanja, konkurencije u komšiluku i sve skupljih proizvoda, ne mogu da opstanu – naveo je Pralica.

    Po njegovim rečima pekari koji imaju zaposlene dugi niz godina u dobroj su poziciji ,ne strahuju da će ih napustiti, jer imaju izgrađeno međusobno poverenje.

    – Ima pekara koji se muče da nađu radnu snagu.Trebaju nam prvenstvneo prodavca a onda i pekari i vozači – raznosači peciva, ali se ne javljaju ni na oglase a kamoli da dođu i raspitaju se o visini zarade i uslovima rada Ukoliko se pak nađe radna snaga, ne zadržava se puno, svega nekoliko meseci i daje otkaz – naveo je Pravlica i dodao da su pojedini pekari pokušali da reše nedostatak vozača angažovanjem šofera iz Nepala i Turske, ali da u tome nisu uspeli. 

    On kaže da je brašno kao osnovna sirovina u pekarstvu sada duplo skuplja nego prošle godine 

    – Kilogram je pre godinu dana koštao 27 dinara a pekari sada plaćaju 55 dinara za kilogram brašna – navodi Pralica i kaže da očekuje da se ta cena zadrži do kraja godine. – Ali ukoliko cena brašna ode naviše i pekari će morati koštanje svojih proizvoda prilagođavati ceni brašna, jer ne mogu privređivati na svoju štetu. 

    Već desetak dana pecivo u pekarama plaćamo skuplje u proseku za 30 odsto. Nije poskupelo samo belo pecivo, kifle i perece, koje sada koštaju 50 dinara, a pre poskupljenja 30 dinara, već više cene imaju i ostala peciva.  

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]