Foto: pixabay
Srbija

Nova lista lekova koji se izdaju o trošku države

Izvor: 
Beta Sub, 24/09/2016 - 10:01

Od danas stupa na snagu nova lista lekova sa 102 medikamenta koji se izdaju o trošku države, i to su takozvani generički i originalni lekovi.

Prethodno je Vlada Srbije usvojila predlog o proširenju Liste lekova koji se izdaju o trošku države, preneo je RTS.

To su takozvani generički i originalni lekovi, a do kraja godine na Listi lekova očekuju se i inovativni lekovi, obećavaju nadležni. Predstavnik Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Petar Stajković, kaže da sutra stupa na snagu nova lista lekova, sa 102 leka.

Šezdeset osam lekova predstavljaju terapijsku alternativu lekova koji već jesu na listi, jer se radi o izuzetno značajnim lekovima za maligna oboljenja, HIV, za lečenje steriliteta, a napravljen je veliki iskorak, rekao je Stajković.

Ministar zdravlja Srbije, Zlatibor Lončar, nedavno je najavio je da će do kraja godine biti uvedeni inovativni lekovi na pozitivnu listu i da se prave novi rasporedi i prioriteti uvođenja tih medikamenata do 2020.

Prema njegovim rečima, ima više od 100 zahteva za uvođenje inovativnih lekova, jer taj problem nije rešavan više od četiri godine.

Inovativni su oni lekovi koji sadrže supstance koje do sada nisu korišćene u medicini ili zbir supstanci koje se koriste pojedinačno, ali ne u toj kombinaciji.

 


Marketing

Najnovije vesti