bakljada
Srbija

Ombudsman: Neefikasno reagovanje policije na okupljanje nepoznatih osoba na krovovima zgrada

Izvor: 
021 Čet, 05/11/2020 - 16:08

Zaštitnik građana Srbije preporučio je danas Ministarstvu unutrašnjih poslova da pokrene disciplinski postupak protiv policajaca koji, zbog neblagovremenog i neefikasnog postupanja, nisu utvrdili identitet ni razmotrili postojanje osnova za podnošenje prekršajnih prijava protiv ljudi koji su se okupljali na krovovima zgrada tokom vanrednog stanja.

 

U preporukama za ispravljanje propusta u radu, Zaštitnik građana je od MUP zatražio da preduzme sve potrebne mere da policijski službenici u budućem radu blagovremeno preduzmu sve potrebne radnje u cilju uspostavljanja javnog reda i mira -  izađu na lice mesta, identifikuju učinioce prekršaja i podnesu zahteve za pokretanje prekršajnog postupka ukoliko za to ima osnova.
 
Policijske uprave MUP u Beogradu, Nišu i Novom Sadu treba da sprovedu disciplinske postupke protiv policijskih službenika koji su bili zaduženi za postupanje po prijavama građana o okupljanju nepoznatih lica na krovovima stambenih zgrada u periodu 29. aprila do 3. maja, kako bi utvrdili da li su u postupanju po navedenim prijavama učinili neku od težih povreda radne dužnosti iz člana 207. Zakona o policiji, naveo je Zaštitnik građana.
 
Policija će voditi računa da se ne događaju slični propusti u postupanju po prijavama građana u cilju sprečavanja izvršenja prekršaja i kažnjavanja odgovornih lica, naveo je Zaštitnik građana i od ovog ministarstva zatražio da ga obavesti ishodu pokrenutih disciplinskih postupaka, a u roku od 60 dana i o preduzetim merama.
 
U postupku pokrenutom po sopstvenoj inicijativi posle saznanja iz medija, Zaštitnik građana je utvrdio da su policijski službenici u ova tri grada nepostupanjem po prijavama koje su građani podnosili propustili da spreče okupljanja nepoznatih lica na krovovima stambenih zgrada koja su tom prilikom koristila pirotehnička sredstva - baklje i petarde, u vreme u kome je važila zabrana kretanja na javnim
mestima.
 
Zaštitnik građana je utvrdio da zbog navedenih propusta u radu policije nije utvrđen identitet osoba koje su potencijalno počinioci prekršaja protiv javnog reda i mira, koji su normirani Zakonom o javnom redu i miru, i prekršaja protiv zabrane kretanja za vreme vanrednog stanja, koja je propisana Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja.
 
Posledica takvog postupanja policijskih službenika bila je opasnost od narušavanja javnog reda i mira u navedenom periodu, ali je dovedena u pitanje i efikasna primena mera Vlade Srbije za suzbijanje i sprečavanje širenja zarazne bolesti Kovid-19 i zaštita stanovništva, utvrdio je Zaštitnik građana.
 MarketingNajnovije vesti