Otvaranje digitalnog sajma preduzetništva Foto. PKV
Srbija

Otvoren prvi digitalni Sajam preduzetništva na Novosadskom sajmu

Izvor: 
013info Čet, 22/04/2021 - 15:41U Kongresnom centru ,,Master“ na Novosadskom sajmu danas je upriličeno svečano otvaranje prvog digitalnog Sajma preduzetništva Vojvodine, koji se ove godine održava 22. i 23. aprila na platformi ExpoOnline.rs. Sajam je otvorio pokrajinski sekretar za privredu i turizam,  dr Nenad Ivanišević, a na otvaranju su se obratili i predsednik Privredne komore Vojvodine, Boško Vučurević, kao i generalni direktor Novosadskog sajma, mr Slobodan Cvetković.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i Novosadski sajam, svesni važnosti promocije i jačanja preduzetništva, zajedno, udružujući znanje i kapacitete, definisali su koncept i realizovali ovaj Sajam u virtuelnom okruženju sa ciljem da se privrednici upoznaju, uspostave kontakt, razmene ideje, ugovore poslove, pronađu potencijalne investitore, korisnike, distributere, inovatore.

Privredna komora Vojvodine je svim svojim kapacitetima izašla u susret ideji Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Novosadskog sajma da se organizuje sajam preduzetništva u onlajn formatu.

Predsednik Privredne komore Vojvodine  Boško Vučurević  rekao je  da je segment preduzetništva od izuzetnog značaja za domaću privredu, dodavši da se ovakvim i sličnim aktivnostima unapređuje privreda, dok i sama Komora ostaje mesto okupljanja privrednika. Po podacima Mape registra mera i podsticaja regionalnog razvoja u APR-u, u 2020. godini u APV je bilo registrovano ukupno 28 615 aktivnih privrednih društava. Od toga 84, 8 % njih je svrstano u mikro preduzeća, 11, 8 % su mala preduzeća, 2, 8 % su srednja i 0, 6 % ukupno registrovanih preduzeća je razvrstano u velika preduzeća.

Nama u Privrednoj komori Vojvodine je od velikog značaja jedinstvo svih naših institucija i izvršne vlasti u AP Vojvodini kojima stvaramo pravi privredni ambijent za dalje nastupe vojvođanske privrede na svim regionalnim ali i ostalim tržištima. Kao deo jedinstvenog komorskog sistema Privredna komora Vojvodine aktivno učestvuje u svim aktivnostima sektora preduzetništva Privredne komore Srbije.

Sajam preduzetništva je svakako i prilika da se dobiju informacije o aktuelnim podsticajnim merama Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, kao i merama fondova i drugih organizacija, a koje su namenjene za pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima.

Brzi i efikasni dogovori oko realizacije Sajma preduzetništva sa Novosadskim sajmom i Privrednom komorom Vojvodine jasno pokazuju opredeljenje svih nas i da u ovoj teškoj situaciji ništa ne može da zaustavi preduzentnički duh, niti nas koji želimo da pomognemo preduzetnicima,  rekao je dr Nenad  Ivanišević, pokrajinski sekratar za privredu i turizam  istakavši da je na aktuelne konkurse iz oblasti privrede i turizma stiglo preko 2.000 prijava.

On se osvrnuo i na podsticajne mere Sekretarijata u narednom periodu, tačnije na raspisivanje konkursa namenjenih zapošljavanju 5. maja 2021. godine u ukupnom iznosu od 42 miliona dinara za novo zapošljavanje, samozapošljavanje, kao i za javne radove, nakon čega će biti raspisan i konkursi za žensko preduzetništvo, kao i za umetničke i stare zanate.

Generalni direktor Sajma, mr Cvetković je istakao da je pandemijom korona virusa posebno ugrožena sajamska industrija, te da je poslovanje u ovoj delatnosti u problemu. Međutim, svojom proaktivnošću, Novosadski sajam je kreirao sopstvenu digitalnu platformu koja je umnogome omogućila održavanje manifestacija, ali i da ostanu u kontaktu sa izlagačima i zainteresovanim stranama.

Sajam okuplja više od četrdeset izlagača iz različitih sektora privrede, a u okviru osam panela.

Na pomenutoj platformi se može pristupiti svakom panelu ponaosob i pratiti izlaganje govornika, a preduzetnici su u prilici da zakažu B2B susrete. Na platformi se mogu naći linkovi ka panelima posvećenim regionalnoj saradnji, preduzetništvu u turizmu, očuvanju starih i tradicionalnih zanata, kao i digitalnoj transformaciji privrede prvog dana, dok će u okviru drugog dana Sajma biti obuhvaćene teme o ustanovljenju oznake kvaliteta ,,Najbolje iz Vojvodine“, ženskom preduzetništvu, klasterima, kao i programima Razvojnog i Garancijskog fonda AP Vojvodine, kao i Edukativnog centra za obuke u profesionalnim i radnim veštinama Novi Sad.

Najavljeno je i da, ukoliko aktuelna situacija uzrokovana pandemijom korona virusa dozvoli, Sajam preduzetništva bi u prisustvu izlagača i posetilaca bio organizovan u oktobru tekuće godine.

 

 
MarketingNajnovije vesti