• Preminuo čuveni kompozitor i dirigent Vojkan Borisavljević

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kompozotor i dirigent Vojkan Borisavljević, čija karijera traje više od pet decenija, preminuo je danas u Beogradu.

    Zauvek će biti upamćen kao kompozitor hitova kao što su „Odiseja“, „Ljubav je samo reč“ i „A sad adio“, i mnogih drugih.

    Vojkan Borisavljević je rođen 5. maja 1947. godine u Zrenjaninu, a od 1948. godine živeo je u Beogradu. Po završenoj gimnaziji je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

    Muzičko obrazovanje je stekao u beogradskim školama „Dr Vojislav Vučković“ i „Stanković“, kao i na privatnim studijama u Parizu. Umetničkim radom se aktivno bavi od 1965. godine.

    Ceo radni vek proveo je kao slobodan umetnik u okviru Udruženja kompozitora Srbije sa statusom istaknutog umetnika. Komponovao je muziku za pozorište, film i televiziju, popularne i dečje pesme, instrumentalne kompozicije i aranžmane, što čini nekoliko stotina dela različitih žanrova.

    Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 22. marta 2018. godine održao je autorski koncert, nazvan Moja odiseja i tom prilikom uručena mu je nagrada „Darko Kraljić“. 2018. godine objavio je knjigu „Moja odiseja“.

    Komponovao je više od pet stotina pesama za najpoznatije jugoslovenske pevače – Lea Martina, Zdravka Čolića, Đorđa Marjanovića, Mikija Jevremovića i mnoge druge, kao i za brojne televizijske serije i filmove, poput serija „Sivi dom“ i „Vruć vetar“ i filma „Lajanje na zvezde“, za čiju je muziku nagrađen Zlatnom mimozom na Festivalu jugoslovenskog filma u Herceg Novom 1997. godine.

     

    Kompozotor i dirigent Vojkan Borisavljević, čija karijera traje više od pet decenija, preminuo je danas u Beogradu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]