Učionica Foto: pxhere
Srbija

Prosvetna inspekcija u školama kao vid prevencije

Izvor: 
Dnevnik.rs Uto, 22/09/2020 - 12:13

Prosvetna inspekcija obići će tokom ove nedelje, od 21. do 25. septembra, oko 1.600 osnovnih i srednjih škola na celoj teritoriji Republike Srbije. 

Cilj preventivnih i savetodavnih poseta jeste praćenje sprovođenja propisanih epidemioloških mera i zakonitog postupanja škola u trenutnoj situaciji.

Prema rečima Mladena Šarčevića, nenajavljene kontrole prosvetne inspekcije jedini su dostupan alat Ministarstva prosvete, dok nesavesno postupanje svih učesnika u obrazovno-vaspitnom procesu, od učenika do zaposlenih u školi, predstavlja povredu obaveza i povlači disciplinsku odgovornost. Za slabosti koje se primete najpre se daju opomene, dok su za nesavesne direktore predviđene i najstrože mere, poput razrešenja dužnosti. Međutim, reč je o prevenciji, pod kojom se smatra i redovno održavanje aktiva direktora osnovnih i srednjih škola.

U drugoj nedelji školske 2020/2021. bilo je devet opomena u sistemu od oko 2.000 ustanova, a prošle sedmice nijedna, dok su podaci o malom broju zaražene dece dobar pokazatelj da se može nastaviti primena postojećeg modela nastave, dodao je Šarčević.
MarketingNajnovije vesti