Foto: https://www.efaktura.gov.rs/
Srbija

Rešen veliki problem srpskih privrednika: Objavljena demo verzija

Izvor: 
b92/013info Uto, 21/09/2021 - 18:26


Demo verzija sistema e-faktura je dostupna, a na sajtu efaktura.gov.rs možete naći sve informacije, objavio je ministar finansija Siniša Mali.

Kako je naveo u objavi na svom Instagram nalogu, korišćenje sistema elektronskih faktura će biti besplatno i njegova primena će doneti brojne benefite celoj privredi i državi.

Možda najvažnija izmena i ono što donosi novi sistem e-faktura, što je i bio glavni zahtev privrede, jeste da će privredni subjekti koji su u sistemu poreza na dodatu vrednost moći da računaju na znatno brži povrat PDV-a.

Naime, ukoliko se ulazna i izlazna faktura poklope u sistemu, povrat PDV-a će biti u danu, a ne kao što je do sada rok bio 45 dana. Time će biti rešena jedna od osnovnih zamerki koje se mogu čuti od strane privrede, kada je u pitanju povrat PDV-a. Upotrebom sistema elektronskog fakturisanja, to pitanje će u potpunosti biti rešeno, navodi Mali.

Što se tiče rokova, Zakon predviđa fazno uvođenje obaveze izdavanja i primanja elektronskih faktura, i tu su tri datuma ključna: 1. januar 2022, 1. jul 2022. i 1. januar 2023. godine.

Prvo nastupa obaveza subjekta javnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu, i da izdaje elektronske fakture drugom subjektu javnog sektora. To će se primenjivati od 1. januara 2022. godine, naveo je ministar finansija.

Demo verzija (okruženje) sistema eFaktura je dostupna na sledećoj adresi.

 
MarketingNajnovije vesti