• Samo pooštravanje kazni za silovatelje i nasilnike neće dati željeni efekat

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Malo duže od tri godine pošto je u domaći pravni poredak uvedena kazna doživotnog zatvora, Srbija se nalazi pred novim pooštravanjem Krivičnog zakonika.

    Inicijativa za novo pooštravanje kaznene politike došla je od predsednika Republike, koju je Vlada Srbije u ponedeljak formalizovala usvajanjem Zaključka. Cilj – pooštravanje kazni za krivična dela silovanja i nasilja u porodici.

    Zaključak Vlade predstavlja nutnu tačku, tek se planira formiranje radne grupe za izradu nacrta, nakon čega bi usledila javna rasprava. Ipak, u inicijativi predsednika Republike već su date smernice. Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva pravde, predložena je kazna zatvora za krivično delo silovanja od pet do dvadeset godina, sa mogućnošću izricanja i doživotne kazne, kao i pooštravanje kaznene politike u odnosu na krivično delo nasilje u porodici.

    Uz opasku da se ne protive preispitivanju kaznene politike za ova dela, Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra naglašava da pooštravanje sankcija samo po sebi ne može da dovede do značajnih promena.

    „Promene zakona neće dati željeni efekat, ukoliko se ne promeni definicija silovanja. Srbija i dalje pripada državama koje imaju zastarelu definiciju silovanja koja traži postojanje sile ili pretnje silom da bi postojalo krivično delo. Pritom, u sudskoj praksi se implicitno traži dokaz da je žrtva pružala otpor, iako je dobro poznato da se veliki broj žrtava, naročito mlađih, zaledi tokom nasilja“, kaže Macanović.

    Prema njenim rečima, u Srbiji se poslednjih godina prijavi između 50 i 70 slučajeva silovanje, što je, kako napominje, isuviše malo za zemlju veličine Srbije.

    „To u krajnoj liniji pokazuje da institucije ne veruju žrtvama silovanja. Mi već deset godina apelujemo na državu da izmeni definiciju silovanja i da izostanak pristanka bude osnovni oblik tog krivičnog dela. To se međutim još uvek nije desilo, iako je to obaveza koju je Srbija prihvatila ratifikujući Istanbulsku konvenciju pre skoro deset godina“, ističe Macanović.

    Inicijativa da se pooštre kazne za silovanje i nasilje u porodici došla je neposredno nakon slučaja Igora Miloševića. Milošević, višestruko osuđivan za krivično delo silovanja, nedavno je bio pušten na slobodu nakon odslužene kazne zatvora. Od momenta kada je objavljena ta informacije, mediji su se utrkivali ko će pre da objavi njegovu fotografiju i trenutnu lokaciju, uz obavezno upozoravanje građana da je veoma opasan. Slučaj je kulminirao pre malo više od mesec dana kada je Informer objavio intervju sa Miloševićem, provocirajući spontane proteste ispred redakcije. Protest je prerastao u redovna okupljanja građanki i građana koji demonstriraju protiv muškog nasilja i relativizacije silovanja u medijima.

    Opširnije pročitajte na portalu Danas.

    Malo duže od tri godine pošto je u domaći pravni poredak uvedena kazna doživotnog zatvora, Srbija se nalazi pred novim pooštravanjem Krivičnog zakonika.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]