• Siniša Mali najozbiljniji kandidat za premijera: Šta mislite, ko će na kraju biti?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Gotovo je izvesno da je najozbiljniji kandidat za mesto premijera aktuelni ministar finansija Siniša Mali, saznaje Danas.
     
    U novu Vladu Srbije, koja bi trebalo da bude formirana najkasnije do 15. avgusta ući će predstavnici manjina koje su bile na konsultacijama kod predsednika Srbije, ali ne i Koalicija Albanaca Doline koja je u startu izrazila želju za integraciju u vlasti, ali od lokala, prenosi Danas.
     
    Kako navode izvori Danasa, izvesno je da će i Socijalistička partija Srbije nastaviti da participira u vlasti, a da je najozbiljniji kandidat za mesto premijera Siniša Mali.
     
    Tačno je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da su u opticaju četiri kandidata za mesto mandatara, od kojih su dva poznata javnosti, dva nisu i da među njima ima i nestranačkih eksperata, ali čini mi se u ovom trenutku da je ministar Mali na pragu da postane prvi čovek u Nemanjinoj 11. Informacije su da on već piše ekspoze, ali dok se konsultacije unutar SNS i šire ne završe i dok predsednik ne donese konačnu odluku, teško je sa sigurnošću tvrditi ko će zaista biti novi premijer„, kaže izvor Danasa iz aktuelne vlade i dodaje da će pri donošenju konačne odluke Vučić svakako imati u vidu kako se razvija ukrajinska i ekonomska kriza.
     
    Ukoliko se kriza ne bude smirivala njemu će, dodaje sagovornik Danasa, biti potreban lojalan i stručan čovek, koji će na najbolji način moći da amortizuje posledice. A taj čovek, smatra sagovornik, po svemu sudeći je Siniša Mali, uprkos tome što Vučić ima bezgranično poverenje i u aktuelnu premijerku Anu Brnabić.
     
    Uz ogradu da ne zna „šta je tačno u Vučićevoj glavi“, politički analitičar Đorđe Vukadinović, ipak, daje prednost Ani Brnabić nad ministrom finansija. On, ipak, ne isključuje potpuno ni mogućnost da premijersku palicu ponovo preuzme lider socijalista. No, kako kaže, verovatnije od toga je da će Dačić insistirati na nekom jačem ministarstvu.
     
    Ukoliko dobije to jače ministarstvo, broj ministarstkih mesta namenjenih socijalistima ostao bi kao i do sada , ili bi eventualno bio uvećan za još jedno mesto„, kaže Vukadinović i dodaje da mu je u ovom trenutku od kandidata za premijera zanimljivije ko će biti predsednik parlamenta.
     
    Vučić bi, prema njegovim relima, napravio pravi potez kada bi mesto prvog čoveka skupštine prepustio manjinama i to SVM, i Elviri Kovač.
     
    Na taj način amortizovao bi pretpostavljeni pritisak opozicije u skupštini„, ocenjuje Vukadinović.
     
    Komentarišući najavu Miloša Vučevića da buduća vladajuća većina može da broji 130, 140 ili 160 poslanika, Vukadinović kaže da je jasno da bi većinu od 130 poslanika činila koalicija oko SNS i manjine (SVM, SPP i Tomislav Žigmanov), da bi većinu od 160 poslanika činio SNS, plus manjine, plus socijalisti, ali da nije jasno ko bi bio deo koalicije od 140 poslanika.
     
    On veruje da je cij spominjanja većine od 140 poslanika bio samo da se „ubije cena socijalistima“, i da se spominjanjem te varijante mislilo možda na eventualnu koaliciju sa novim DSS ili SSP, ali da iako je ta varijanta moguća, ona u ovom trenutku nije i realna.
     
    Ukoliko bi se išlo na širu koaliciju sa socijalistima, buduća većina imala bi tačno 160 poslanika i bila bi potpuno stabilna. Sagovornici Danasa ubeđeni su da će se Vučić i naprednjaci opedeliti upravo za ovu drugu varijantu kako ne bi morali da strepe od eventualnih prebega i mogućnosti da neki zakon, iz pojedinačnih hirova, ili eventualnih prebega, ne dobije podršku.
     
     

    Gotovo je izvesno da je najozbiljniji kandidat za mesto premijera aktuelni ministar finansija Siniša Mali, saznaje Danas.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija