• Svakog dana u Srbiji četiri žene obole, a jedna umre od raka grlića materice, rešenje postoji

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Srbiji svakoga dana četiri žene obole i jedna umre od raka grlića materice, što zemlju svrstava na drugo mesto u Evropi po smrtnosti od raka grlića materice i četvrto po oboljevanju.

    Jedan od najčešćih uzročnika bolesti je Humani papiloma virus (HPV), a procenjuje se da 80 odsto populacije tokom života bude u kontaktu sa virusom. Rešenje za taj problem otkriveno je pre četvrt veka, a to je vakcinacija.

    Početkom juna u Srbiju je stigla devetovalentna vakcina protiv HPV-a, koja je besplatna za sve  dečake i devojčice uzrasta od 9 do 19 godina. Vakcina nije obavezna, već preporučena i ide na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

    „HPV vakcina je bezbedna, efikasna i kvalitetna. U svetu je dato više od 500 miliona doza i nisu uočeni dugoročni neželjeni efekti vakcine“, kaže ginekolog dr Aleksandra Kostić za Euronews Srbija.

    Od sada je ova vakcina dostupna i besplatna u svim domovima zdravlja u Srbiji. Ginekolozi objašnjavaju da je reč o vakcini koja sadrži u sebi komponente koje štite od 9 tipova humanih papiloma virusa, stvarajući imunski odgovor.

    „Najbolji imunski odgovor je u periodu između 12 i 15 godina i zato se savetuje da se deca vakcinišu (dečaci i devojčice) u tom periodu u dve doze. Druga doza prima se šest meseci nakon prve. Međutim, ako dete ima više od 15 godina vakciniše se u tri doze“, pojasnila je Kostić.

    Nedoumice roditelja

    Iako je vakcinacija počela, roditelji imaju mnogo nedoumica. Zbog toga je napravljen sajt „hpvinfo.rs“ za sva pitanja. Vakcina se mogla dobiti i prethodnih godina, ali nije bila o trošku države, već su roditelji morali da je plate.

    „Prošle godine ova vakcina je bila preporučena, ali je bila o trošku roditelja. Roditelji su imali želju, ali možda u nekom  trenutku i nedostatak novca. Ovo je sada jedan veliki pomak tako što je ova vakcina preporučena i o trošku države. Vidimo da je to roditeljima jako važno“, kaže Gordana Plemić iz Udruženja Roditelj.

    Vakcina nije obavezna već preporučena objašnjavaju nadležni. Svi domovi zdravlja dobili su potrebne količine, a roditelji su zainteresovani da vakcinišu decu.

    „Više se ljudi interesuju nego što se vakcinišu. Malo ima tu pesimizma, straha. Mlađe osobe dolaze sa roditeljima, oni potpisuju njihovu saglasnost“, kaže dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula.

    O uspešnosti masovne vakcinacije dece tom vakcinom govori i podatak da se u određenim zemljama  broj obolelih od karcinoma grlića materice sveo na minimum.

    „Neke zemlje kao što je Australija očekuju da u potpunosti iskorene karcinom grlića materice. Što se tiče zemalja u regionu, imamo primer Slovenije koja je počela imunizaciju svoje dece i svrstava se u 10 zemalja sa najmanjim brojem karcinoma grlića materice na svetu“, pojasnila je dr Kostić.

    Vakcina protiv HPV- a koja se daje u Srbiji  smanjuje broj slučajeva raka grlića materice za 90 odsto. Ovo su pokazali rezultati britanske studije koja je pratila devojčice koje su 2008. primile ovu vakcinu.

    Najbolji odgovor od 12 do 15. godine

    Dr Ilijana Mažibrada iz Instituta za majku i dete kaže da su se roditelji i prethodnih godina odlučivali da kupe vakcinu i imunizuju decu. Smatra da je veliki pomak to što su vakcine protiv HPV-a dostupne od pre desetak dana i o trošku RFZO. Kako kaže roditelji se sve više interesuju, a podseća da je važno da se zaštite devojčice i dečaci.

    „Poznato je da se imunološki odgovor najbolje ispoljava od 12 do 15 godine. Ukoliko je dete i starije imaće dobar odgovor, ali je potrebna i buster doza“, rekla je ona za Euronews Srbija.

    Dodaje da vakcina štiti od devet tipova virusa, da su dva tipa virusa odgovorni za nastanak kondiloma, a da su ostali onkogeni tipovi koji izazivaju karcinom.

    „Vakcina je bezbedna, efikasna i kroz decenijsko iskustvo imamo malo neželjenih efekata. Javljaju se blage reakcije na mestu uboda, crvenilo, retko se pojavljuje blaga temperatura koja se povlači u prvim danima“, pojasnila je ona.

    Ističe da vakcinacija predstavlja primarnu prevenciju, da se prvi efekti imunizacije mogu videti za deset do 15 godina. Napominje da je osim primarne važna i sekundarna prevencija, koja podrazumeva preventivne preglede i rano otkrivanje svake promene na grliću materice.

    „Sekundarna prevencija je redovno uzimanje Papa brisa kod svih seksualno aktivnih žena“, zaključila je ona.

     

    U Srbiji svakoga dana četiri žene obole i jedna umre od raka grlića materice, što zemlju svrstava na drugo mesto u Evropi po smrtnosti od raka grlića materice i četvrto po oboljevanju.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija