Radnici Foto: needpix
Srbija

Treba li ukinuti rad nedeljom: Radnike niko ne pita, čuju se samo poslodavci

Izvor: 
N1 Pet, 07/05/2021 - 21:00Da li treba ukinuti rad nedeljom u Srbiji i kako uskladiti, sa jedne strane, bojazni poslodavaca i države da bi to dovelo do manjih prihoda, a sa druge strane, potrebe radnika, koji su u sve gorem položaju, naročito radnici u trgovinama i ostalim uslužnim delatnostima.

Milica Marinković iz Inicijative za ekonomska i socijalna prava A11 navodi za N1 da se do rešenja može doći socijalnim dijalogom, koji trenutno nedostaje. 
 
"Nemamo stranu radnika koju možemo čuti. Možemo čuti samo stranu koja misli da treba da se radi nedeljom, a to su poslodavci", ukazuje.
 
Profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jelena Žarković navodi da odgovor na to pitanje zavisi iz čije perspektive se gleda – da li iz perspektive radnika ili poslodavca i države.
 
"Zaposleni bi naravno želeli i veću platu i više slobodnog vremena, što nije uvek lako postići", ukazuje.
 
"Mora se voditi socijalni dijalog, mora se čuti i druga strana, ne možemo raditi samo u korist profita, a možda ne bi ni došlo do pada profita ukoliko bi se ukinuo rad nedeljom", ističe Marinković.
 
Na pitanje da li bi trgovci bili na gubitku ako se ne bi radilo nedeljom, Žarković kaže da nije našla nijedan dokaz da bi ukidanje rada nedeljom dovelo do smanjenja broja radnih mesta, navodeći da polovina zemalja EU ne radi nedeljom.
 
Dodaje i da je, prema rezultatima evropske ankete o kvalitetu života, 80 odsto stanovnika Hrvatske, koja je krajem prošle godine počela da razmatra ukidanje rada nedeljom, reklo da su suviše umorni i nisu sposobni kada dođu sa posla za porodične i druge obaveze, a veoma slični rezultati su i u Srbiji.
 
"Ni samom posladavcu nije u interesu da ima umornog radnika, jer će se to odraziti na njegovu produktivnost i na samu firmu. Država kaže: Zbog manjeg prometa imaćemo manje prihoda u budžet, ali pitanje je da li ćete zbog veće iscrpljenosti radnika imati veće troškove za zdravstvo", poručuje Žarković za N1 i dodaje da dokaza o negativnim efektima ukidanja rada nedeljom praktično i da nema.
 
"Ako se i bojite uvek nešto može da bude pilot mera, da se proba godinu-dve, pa ako se pokaže loša, da se vratimo na staro", navodi.
 
Na pitanje zašto je važna slobodna nedelja, Marinković kaže da je važna za kvalitet života radnika, kao i za kvalitet njegovog porodičnog života.
 
"Ne postoji isti kvalitet života i balansa sa poslom, ako vam je, na primer, slobodan ponedeljak, kad vaše dete ide u školu i vaši prijatelji su takođe na poslu", ukazuje ona i dodaje da možda ima nekih poslodavaca koji su voljni da ne rade nedeljom, ali zbog konkurencije to im se ne isplati, tako da se mera ukidanja rada nedeljom treba propisati sistemski i na nivou države.
 MarketingNajnovije vesti