• Tužba protiv direktora 300 škola jer su tražili od đaka da nose maske, moguće i kontratužbe

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Direktori više od 300 osnovnih i srednjih škola u Beogradu tuženi su zato što su uslovljavali učenike i zaposlene da nose zaštitne maske u školama.
    Prema rečima Vesne Vojvodić Mitrović iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, reč je o hitroj reakciji javnog tužioca na tužbu koju je podneo predsednik policijskog sindikata protiv direktora svih beogradskih škola.
     
    Postupajući po krivičnoj prijavi predsednika Sindikata zaposlenih policije Dejana Đukića, Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je zatražilo od policije da ispita direktore škola da li su i čije preporuke poštovali tokom i po završetku vanrednog stanja, proglašenog zbog epidemije korone, piše Danas.
     
    U krivičnoj prijavi u koju je Danas imao uvid, direktori su optuženi za krivično delo ugrožavanje zdravlja i života zaposlenih i učenika škole. Njima se na teret stavlja da su poštujući preporuke „nelegitimnog“ Kriznog štaba prekršili Ustav, odluke privremene Skupštine Srbije i stav Svetske zdravstvene organizacije koja je „potvrdila da maske ne štite od virusa“.
     
    Prema mišljenju podnosioca krivične prijave, direktori su prekršili članove Ustava koji definišu da je ljudski život neprikosnoven i da je fizički i psihički integritet nepovrediv, te da niko ne može biti izložen nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, niti podvrgnut medicinskim ili naučnim ogledima bez slobodno datog pristanka. U prijavi se osporava i legitimitet Kriznog štaba.
     
    Predsednik Društva direktora Srbije i direktor Druge ekonomske škole u Beogradu Dejan Nedić kaže za Danas da je prijava protiv direktora omalovažavajuća i degradirajuća. Najavio je sastanak sa ministrom prosvete Brankom Ružićem, od koga očekuje zaštitu. Najavio je i da će protiv predsednika pomenutog sindikata policije biti podneta kontratužba
     
    Direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović koji je takođe dobio poziv da se javi policiji, kaže za Danas da je njegova izjava u policiji glasila da je postupao po merama koje je naložilo Ministarstvo prosvete.
     
    Vesni Vojvodić Mitrović neobična je i hitna reakcija tužilaštva, jer smatra da je predmet oblikovan na temelju apsurda. 
     
    Ukoliko tužilaštvo smatra da je krivična prijava neosnovana ono može da je odbaci, potvrđeno je za Politiku u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu. Na pitanje Politike zbog čega nisu odbačene prijave u kojima se diskredituje Krizni štab, a direktori škola terete da ugrožavaju zdravlje učenika, u Tužilaštvu su naveli da navodi iz prijave moraju da se provere.

    Direktori više od 300 osnovnih i srednjih škola u Beogradu tuženi su zato što su uslovljavali učenike i zaposlene da nose zaštitne maske u školama.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]