• U Srbiji još 27 novozaraženih, nema preminulih

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Broj novih slučajeva korona virusa u poslednja 24 sata je manji od 1 odsto, pošto je na osnovu 3.548 testiranih potvrđeno 27 novozaraženih.

    U tom periodu nije bilo preminulih od korona virusa, objavljeno je na sajtu Covid-19.

    U Srbiji je od početka epidemije potvrđen 11.381 slučaj korona virusa, a preminule su 242 osobe. Do sada se oporavilo 6.606 ljudi.

    Trenutno je hospitalizovano 555 pacijenata, od kojih je 10 na respiratoru. Od početka epidemije testirani su uzorci 242.782 osobe koje su ispunjavale kriterijum definicije slučaja. Stopa smrtnosti je 2,13 odsto.

    U domovima Kovid kod 114 korisnika i 30 zaposlenih

    U ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smestaj odraslih i starih, zaključno sa današnjim danom korona virus potvrđen je kod 114 korisnika i 30 zaposlenih, saopštilo je  resorno ministarstvo i dodalo da se te ustanove nalaze u Beogradu – u Zemunu, Obrenovcu, na Umci, u Nišu, Negotinu, Tutinu, Knjaževcu i Aleksincu.

    Prisustvo virusa potvrđeno je u nekoliko Domova za smeštaj starih u Beogradu, od kojih je većina u Zemunu – a to su „Doživeti stotu“, „Garoš“ i „MeliorVita“.

    Korona virus prisutan je u Domovima za smeštaj odraslih i starijih “Stara pruga“ na Umci, beogradskim “Miljakovački vinogradi“ i „Nada“, kao i dva u Negotinu “Radost“ i “S.Nikola“.

    Domovi “Doživeti stotu“ i “Stara pruga“, rešenjem Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ne pružaju uslugu socijalne zaštite domskog smeštaja odraslih i starijih.

    Virus je potvrđen, kako se navodi u saopštenju i u gerontološkim centrima u Nišu, Obrenovcu i Knjaževcu, gerontološkom centru “Jelenac“, Aleksincu, kao i u Centrima za porodični smeštaj i usvojenje u Beogradu i Nišu, i Domu za mentalno ometene u razvoju u Tutinu.

    Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

    Ministarstvo navodi da u Srbiji postoje 74 Ustanova socijalne zaštite čiji su osnivač Republika i AP Vojvodina i to sa kapacitetom od 14.512 korisnika.

    „Od toga je 57 Ustanova za odrasle i starije (devet Domskih odeljenja pri Centrima za socijalni rad, 23 Gerontoloških centara, osam Domova za smeštaj odraslih i starih, tri Ustanove za smeštaj osoba sa invaliditetom i 14 Ustanova za smeštaj osoba sa mentalnim i intelektualnim teškoćama) i 17 Domova za decu i mlade (10 Domova za decu i mlade bez roditeljskog staranja, tri Zavoda za vaspitanje dece i omladine i četiri Ustanove za decu i mlade sa smetnjama u razvoju).

    U Srbiji, kako dodaju postoji i 229 privatnih ustanova, sa kapacitetom od 8.617 korisnika. Ministarstvo je navelo da je do sada ukupno izlečeno 498 korisnika ustanova socijalne zaštite i 185 zaposlenih.

     

    Broj novih slučajeva korona virusa u poslednja 24 sata je manji od 1 odsto, pošto je na osnovu 3.548 testiranih potvrđeno 27 novozaraženih.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]