• U Srbiju stigla zaštitna medicinska oprema, nova donacija EU

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Zaštitna medicinska oprema iz zaliha Evropske unije, potrebna u borbi protiv pandemije koronavirusa, stigla je u Srbiju.

    Najnovija donacija Evropske unije Srbiji sadrži po 500.000 zaštitnih maski i rukavica, oko 50.000 zaštitnih odela – skafandera i specijalnih cipela i 5.500 zaštitnih naočara.

    Donaciju finansijski podržava Mehanizam EU za civilnu zaštitu, a isporuka dolazi iz zajedničke evropske zalihe „RescEU“ u Grčkoj, saopštio je EU info centar.

    EU je poslala pomoć medicinskom sistemu i drugim službama na zahtev srpskih vlasti, u vreme velikog broja zaraženih koronavirusom i stalne potrebe za zaštitom lekara i drugog medicinskog osoblja.

    Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da Unija neprekidno radi kako bi nastavila da pruža podršku Srbiji u teškim vremenima.

    „Najnovija donacija stiže u pravi čas, jer je zbog ponovnog buktanja virusa zdravstveni sistem pod stalnim pritiskom. Drago mi je i ponosan sam što ove materijale možemo da pružimo Srbiji u duhu solidarnosti, dok naporno radimo na tome da Srbiji olakšamo pristup vakcinama“, rekao je Fabrici.

    Reagujući na krizu izazvanu pandemijom, EU je Srbiji brzo stavila na raspolaganje 93 miliona evra, od kojih je 15 miliona evra opredeljeno za trenutni odgovor, a 78 miliona evra za srednjoročni ekonomski oporavak.

    EU je tokom proleća organizovala letove 15 teretnih aviona, koji su sleteli na aerodrom Nikola Tesla i prevezli preko 721 tone opreme, koju je Srbija nabavila za borbu protiv koronavirusa. EU je pokrila troškove transporta u iznosu od 7,1 milion evra.

    Unija je obezbedila i sredstva srpskim vlastima da angažuju 200 domaćih medicinskih radnika na period od šest meseci i donirala medicinske potrepštine u vrednosti od 4,9 miliona evra, kao i 14 vozila hitne pomoći i dekontaminacionih vozila za srpske bolnice.

    Tokom 2019. godine, EU je ojačala komponente upravljanja rizikom od katastrofa unapređivanjem Mehanizma civilne zaštite EU. Najnoviji element „rescEU“ ima za cilj poboljšanje zaštite građana od katastrofa i upravljanja nastajućim rizicima.

    Uz to, „rescEU“ uspostavlja novu evropsku rezervu resursa, takozvanu „rescEU“ rezervu, koja uključuje flotu vatrogasnih aviona i helikoptera, avione za medicinsku evakuaciju i zalihe medicinske opreme i terenskih bolnica koje mogu da odgovore na zdravstvene vanredne situacije, i na hemijske, biološke, radiološke i nuklearne incidente.

    Mehanizam civilne zaštite EU olakšava saradnju u reagovanju u vanrednim situacijama, pripremi i prevenciji između država članica, kao i nekoliko drugih evropskih zemalja.

    Srbija je postala član Mehanizma 2015. godine, ali je i pre toga, tokom razornih poplava u maju 2014. godine, osetila korist od evropske solidarnosti kroz Mehanizam civilne zaštite EU. Ta operacija je bila jedna od najvećih od uspostavljanja Mehanizma.

    Zaštitna medicinska oprema iz zaliha Evropske unije, potrebna u borbi protiv pandemije koronavirusa, stigla je u Srbiju.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]